În tot acest haos, hotelierii din nordul ţării vor să îşi continue afacerile şi interdicţiile de retragere de bani par să nu îi afecteaze, pentru că au găsit o altă soluţie. Hotelierii au început să accepte şi leva (moneda bulgărească) de la clienţi.
„Am întrebat, în glumă, dacă pot plăti în leva, iar patronul a fost de acord. Apoi proprietarul merge în sudul Bulgariei şi schimbă leva în euro ca să aibă bani pentru aprovizionările zilnice”, a povestit un turist bulgar pentru EUObserver, potrivit România TV.
Cum băncile greceşti din Bulgaria nu sunt supuse restricţiilor de capital, mulţi greci trec graniţa ca să scoată bani în voie din conturi. Totul, în timp ce în ţară domneşte incertitudinea. Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a declarat că „dacă poporul acceptă propunerile creditorilor, băncile se vor redeschide, dar cu un acord care nu va fi viabil. Dar dacă asta va decide poporul grec, fie de teamă sau sub presiune, vom respecta alegerea. Dacă vor fi respinse propunerile, iar acest vot este mai puternic, vă asigur că în următoarea zi voi fi la Bruxelles, iar un acord va fi semnat”.
Citeşte şi Grecii NU ar putea renunţa la euro nici dacă ar vrea. Care este motivul
De la Bruxelles, însă, semnalele nu sunt tocmai bune. Şeful Eurogrupului se îndoieşte că Grecia mai poate rămâne în zona euro, în timp ce preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, i-a cerut făţiş demisia Cabinetului Tsipras şi înlocuirea lui cu un guvern tehnocrat.
Totuşi, Guvernul pare să se bucure de destulă popularitate. Mai mulţi militanţi de stânga s-au ciocnit violent cu forţele de ordine care păzeau birourile Uniunii Europene din Atena. În caz că vor câştiga referendumul de duminică, guvernanţii de la Atena se gândesc să introducă o monedă paralelă. Drahma, vechea valută grecească, nu este o opţiune, pentru că matriţele au fost distruse.