UPDATE: Într-o comună din judeţul Dolj, o angajată a primăriei ar fi strâns mai multe cărţi de identitate ale unor cetăţeni din localitate şi ar fi votat în locul lor. Poliţiştii au fost sesizaţi în acest sens de un cetăţean şi au găsit în maşina femeii 17 buletine care aveau aplicate pe spate autocolante cu inscripţia „Votat”. În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.
În Bucureşti, o persoană ar fi luat de pe masă, în secţia de votare, peste 80 de buletine de vot şi ar fi încercat să fugă cu ele, însă a fost prinsă imediat de jandarmii care asigurau paza secţiei şi i s-a întocmit dosar penal pentru furt.
În Botoşani, a mai spus reprezentantul MAI, o persoană a sunat la 112 pentru a sesiza faptul că nu a fost lăsat să voteze. Poliţiştii fac acum cercetări pentru a stabili cu exactitate ce s-a întâmplat. Bărbatul a votat în cele din urmă la o altă secţie.
De asemenea, în Giurgiu, primarul unei localităţi i-ar fi îndemnat pe participanţii la o cununie civilă să meargă la vot, iar în judeţul Gorj, doi membri ai unei secţii de votare au plecat cu urna specială, fără a fi însoţiţi de efective MAI.
În judeţul Cluj, o persoană bolnavă psihic a fost ajutată să voteze de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, iar la ieşire s-ar fi întâlnit cu primarul localităţii care i-ar fi dat bani. POliţiştii fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de corupere a alegătorului.
UPDATE: „În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni”, a spus Monica Dajbog.
UPDATE. Reprezentanţii MAI spun că un bărbat din Caraş Severin a încercat să intre într-o secţie de votare înarmat cu un pistol cu bile de cauciuc. În urma verificărilor, s-a constatat că bărbatul se afla şi sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancţionat potrivit legii. „În judeţul Caraş Severin, poliţistul care făcea parte din dispozitivul de pază al unie secţii de votare, a observat un bărbat care avea asupra sa un pistol cu bile de cauciuc şi care se pregătea să intre în secţie. Acesta a fost condus la subunitatea de poliţie, unde s-a stabilit că se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, sens în care a fost sancţionat contravenţional conform legii privind regimul armelor şi muniţiilor care interzice purtarea armei sub influenţa băuturilor„, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
UPDATE. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, au fost înregistrate, de la deschiderea secţiilor de votare, 12 sesizări privind posibile infracţiuni sau contravenţii în legătură cu desfăşurarea referendumului, dintre care trei nu s-au confirmat. În judeţul Prahova, o persoană a votat de două ori la două secţii de votare diferite pentru că şi-a dat seama că prima dată nu a votat aşa cum şi-a dorit. În judeţul Iaşi, la o secţie de votare procedura a fost întreruptă pentru scurt timp după ce preşedintelui secţiei i s-a făcut rău, însă a fost reluată la scurt timp, acesta fiind înlocuit. În Ploieşti, un cetăţean a reclamat că nu a fost lăsat să voteze pe baza paşaportului. Poliţia a deschis un dosar penal pentru împiedicarea exercitării dreptului la vot.
ŞTIREA INIŢIALĂ. „Sunt câteva excepţii pentru că preşedinţii unor secţii de votare nu au preluat materialele sau nu au ajuns la secţia de vot, în sectorul 3 al Capitalei. La o secţie din Teleorman va fi desemnat al preşedinte, deoarece preşedintele desemnat iniţial a avut deces în familie„, a declarat Monica Dajbog, în informarea de presă făcută sâmbătă dimineaţă.
De asemenea, o secţie de votare din municipiul Bârlad a fost deschisă cu aproximativ o oră întârziere, au anunţat reprezentanţii Prefecturii Vaslui. „În judeţul Vaslui s-au deschis fără probleme toate secţiile de votare din judeţ, cu excepţia secţiei nr. 67 din municipiul Bârlad, care a fost deschisă la ora 7,50 din cauză că preşedintele secţiei s-a trezit mai târziu„, au precizat reprezentanţii Prefecturii Vaslui.
Monica Dajbog a mai informat şi despre incidentele constatate înaintea Referendumului. „Înaintea refendumului au fost 48 de incidente: amplasare ilegală de bannere, mijloace de propagandă în locuri neaprobate sau distrugere de materiale electorale”, a mai spus aceasta. Poliţiştii au dat amenzi în valoare totală de 3.500 de lei.
Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie are loc sâmbătă şi duminică, întrebarea adresată alegătorilor la referendum fiind „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, iar la aceasta alegătorii trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu”.
Sunt aşteptaţi să voteze aproape 19 milioane de cetăţeni români, peste 672.000 dintre aceştia fiind în străinătate. Referendumul este validat dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”.
Pentru referendum au fost tipărite peste 21 de milioane de buletine de vot şi au fost amenajate aproape 19.000 de secţii de votare. Secţiile de votare sunt deschise între orele 7.00 şi 21.00.