Referendum pentru revizuirea Constituţiei. Secțiile de votare s-au închis. Referendumul a eșuat

Referendumul pentru familia tradiţională s-a desfăşurat pe 06 și 07 octombrie, între orele 7.00 – 21.00. Prezenta la vot la referendumul de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei este de 20,41 la sută, numărul votanţilor fiind de 3.731.704 la ora 21.00, atunci când s-au închis urnele, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). Referendumul este valid dacă prezenţa la vot este de 30 la sută, iar 25 la sută dintre cei care participă votează „Da”.
Iulian Tudor
06 oct. 2018, 21:08
Referendum pentru revizuirea Constituţiei. Secțiile de votare s-au închis. Referendumul a eșuat

UPDATE: Prezenţa la vot la Referendumul pentru revizuirea Constituției a fost de 20,41% la închiderea secțiilor de votare. Astfel, Referendumul nu a întrunit cvorul necesar pentru a putea fi validat.

Conform datelor transmise de BEC, până la ora 21.00 au votat 3.731.704 de persoane.

Astfel, au fost 3.276.754 de votanţi pe listele permanente, 408.637 pe liste suplimentare şi 46.313 de votanţi cu urna mobilă.

Judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot au fost: Suceava – 30,67%, Dâmboviţa – 28,98%, Bihor – 28,92%, iar judeţele cu cea mai mică prezenţă au fost: Covasna – 8,50%, Harghita – 11,12%, Tulcea – 14,09%.

În Bucureşti, au votat 15,74%.

UPDATE: Poliţia a mai înregistrat 17 sesizări în legătură cu procesul de vot la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, dintre care şase nu s-au confirmat, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Citeşte mai mult AICI

UPDATE: Prezenţa la vot era de 15.21% la ora 16:00, duminică, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC).

Citeşte mai mult AICI

UPDATE: Prezenţa la vot era de 11,67 % la sută, la ora 13.00, duminică, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC). 

Citeşte mai mult AICI

UPDATE: Poliţiştii au înregistrat 16 sesizări în legătură cu procesul de vot, dintre care una nu s-a confirmat, dar nu au fost aplicate amenzi, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Citeşte mai mult AICI

UPDATE: Prezenta la vot era de 7,24% la sută, la ora 10.00, duminică, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, potrivit datelor transmise de Biroul Electoral Central (BEC).

Citeşte mai mult AICI

UPDATE: Cele 18.662 de secţii de votare organizate în ţară s-au deschis duminică, la ora 7:00, în cea de a doua zi a referendumului de modificare a Constituţiei în sensul redefinirii familiei, procesul de vot urmând să se încheie la ora 21:00. Procesul de votare la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie a început în toată ţara fără incidente, a anunţat duminică dimineaţă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Prezenţa la vot la închiderea urnelor, în prima zi de votare, sâmbătă, 06 octombrie, a fost scăzută, numai 5,72% dintre alegători prezentându-se la secții.

Scrutinul se reia duminică dimineață, la ora 7.00.

Referendum pentru revizuirea Constituţiei. S-au închis urnele. Românii mai pot vota şi duminică UPDATE

Prezenţa cea mea mare în prima zi a referendumului a fost în: Bihor (8,67%), Dâmboviţa (8,64%), Dolj (7,78%), Mehedinţi (7,50%) şi Caraş Severin (7,33%).

Cea mai scăzută participare la vot: Harghita (2,22%), Covasna (2,31%), Satu Mare (3,45%), Maramureş (3,71%) şi Tulcea (3,93%).

În Capitală au votat, până la ora 21.00, în prima zi de referendum, 6,50% dintre oameni.

În Diaspora şi-au exercitat dreptul la vot 45.797 de români, cea mai mare prezenţă fiind la o secţie din Londra- 2.340 de votanţi.

Referendum pentru modificarea Constituţiei. Prezenţa la vot la ora 21.00, la închiderea urnelor

Cetăţenii care participă la referendumul naţional au dreptul să se pronunţe prin „DA” sau „NU” la următoarea întrebare înscrisă pe buletinul de vot: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, se precizează pe site-ul www.mai.gov.ro.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 2 octombrie 2018 este de 18.951.721, arată ultima informare publică realizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, cu modificările şi completările ulterioare, referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Ministerul Afacerilor Interne a lansat un spot intitulat „Tu votezi! MAI te informează”, cu informaţii legate de referendum

Unde şi cum pot vota românii

Au dreptul de a participa la referendum toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua referendumului inclusiv, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Cetăţenii care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală pot să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o listă suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei, pe baza actului de identitate.

Actele de identitate pe baza cărora alegătorii pot vota la referendum sunt: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu şi paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare; paşaportul simplu; simplu temporar şi simplu electronic cu menţionarea ţării de domiciliu.

Desfăşurarea procesului votării

Accesul participanţilor la referendum în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare participant va prezenta biroului electoral al secţiei de votare actul de identitate. Biroul electoral, după verificarea înscrierii în lista electorală sau după înscrierea în lista electorală suplimentară, va înmâna participantului buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea „Votat”.

Participantul la referendum îşi va exprima voinţa în mod individual, într-o cabină închisă, aplicând ştampila „Votat” numai în unul dintre cele două pătrate ale buletinului de vot, corespunzător opţiunii sale.

După ce a votat, participantul la referendum va îndoi buletinul de vot, astfel ca pagina albă, care poartă ştampila de control, să rămână în afară, după care îl va introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui, care va aplica pe cartea de alegător ştampila de control a secţiei de votare.

Preşedintele poate să ia măsuri ca staţionarea celui care votează în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat. Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Suspendarea nu poate depăşi o oră şi va fi anunţată prin afişare pe uşa localului de vot. Durata tuturor suspendărilor nu poate depăşi două ore. În timpul suspendării, urnele de votare, ştampilele, buletinele de vot şi toate lucrările biroului electoral vor rămâne sub pază permanentă.

SONDAJ ONLINE REFERENDUM FAMILIE. Votează aici înainte de a merge la urnă! Cum este în alte ţări ale lumii

În cabina de vot intră o singură persoană

Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot în afara celei care votează este interzisă. Participantul la referendum, care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, în scopul de a-l ajuta.

Persoanele netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate pot solicita urna mobilă

Potrivit Biroului Electoral Central, cererile persoanelor netransportabile din cauză de boală sau de invaliditate, care nu se află în instituţii sanitare sau de ocrotire socială şi care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale, se depun la biroul electoral al celei mai apropiate secţii de votare, însoţite de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate ori de invaliditate. Cererile pot fi depuse de orice persoană, inclusiv în orice zi a votării, cu suficient timp înaintea încheierii procesului electoral.

Cererile de votare prin intermediul urnei speciale trebuie datate şi semnate olograf şi vor cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa, seria şi numărul actului de identitate ale fiecărui alegător.

De asemenea, alegătorii care, la data scrutinului, sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori de alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale biroului electoral al celei mai apropiate secţii de votare.

Urna mobilă – folosită şi în cazul deţinuţilor

Persoanele deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau cele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale.

Cele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu votează şi ele prin intermediul urnei speciale, în condiţiile în care formulează o cerere în acest sens către biroul electoral al secţiei de votare în a cărei rază teritorială se află imobilul.

Curtea Constituţională – ultimul cuvânt în validarea referendumului

Rezultatele centralizate la nivel naţional de către Biroul Electoral Central, cuprinzând numărul voturilor valabil exprimate pentru fiecare răspuns de pe buletinul de vot şi numărul voturilor nule, se înaintează, cu pază militară, la Curtea Constituţională, în termen de 24 de ore de la încheierea centralizării.

CCR prezintă Parlamentului un raport cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional şi confirmă rezultatele acestuia.

Legea de revizuire a Constituţiei intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României a hotărârii Curţii Constituţionale de confirmare a rezultatelor referendumului. CCR publică rezultatul referendumului în Monitorul Oficial al României şi în presă.

REFERENDUM FAMILIE: Secţii de votare suplimentate în străinătate

Condiţii de validare a scrutinului

Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional să fie valabil este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente. Referendumul va fi validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată în luna septembrie de Senat.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Articolul 48 din Constituţie prevede că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”.

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se bea, de fapt, apa. Este o greșeală uriașă pe care o facem toți. Prea puțini români știu cum se realizează o hidratare corectă
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Mircea Badea, deconspirat de Carmen Brumă. Să-l mai credem?
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România: Silviu Prigoană a aflat…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Salvamont Prahova avertizează asupra riscului de avalanșe la altitudini mari
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni