Participarea la vot a fost de 44,3%, a declarat preşedintele Comisiei Electorale, Lachine Ibrahim, adăugând că 88,83% dintre votanţi au aprobat amendamentele, în timp ce 11,17% au votat împotriva acestei reforme.
Revizuirea Constituţiei permite prelungirea celui de-al doilea mandat al preşedintelui al-Sissi de la patru la şase ani, până în 2024. Acesta va putea să candideze în 2024 pentru al treilea mandat şi să rămână astfel la putere până în 2030, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Klaus Iohannis se va întâlni cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi
Fostul mareşal al-Sissi a fost ales preşedinte în 2014 cu 96,9% din voturi, la un an după ce l-a răsturnat de la putere cu ajutorul armatei, pe fondul unei revolte populare, pe preşedintele islamist Mohamed Morsi. El a fost reales în 2018 cu 97,08%.
Pe lângă prelungirea preşedinţiei sale, revizuirea constituţională îi permite să-şi intensifice controlul asupra sistemului judiciar. De asemenea, acordă putere politică armatei, stâlp al regimului condus de al-Sissi, informează Agerpres.
De la instalarea lui al-Sissi la putere, în 2014, ONG-urile au denunţat frecvent arestările numeroase, procesele în masă, precum şi reprimarea presei şi a opoziţiei. Puterea neagă aceste acuzaţii, insistând asupra „stabilităţii” şi luptei antiteroriste”.