Astfel, băncile de pe Wall Street au planuri să îşi transfere cât mai curând activităţi din Londra în Irlanda, în eventualitatea în care Marea Britanie s-ar retrage din Uniunea Europeană. Potrivit unor persoane apropiate Bank of America, Citigroup şi Morgan Stanley ar fi spus că Irlanda este considerată a fi o locaţie favorabilă pentru unele dintre operaţiunile europene.
Atractivitatea Irlandei pentru băncile americane este dată de nivelul scăzut al impozitului pe profit, populaţia vorbitoare de limbă engleză, sistemul juridic de tip britanic şi apartenenţa la zona euro. Alte alternative ar fi Frankfurt sau Paris.
Pe de altă parte, băncile americane au început să se pregătească pentru uniunea bancară din zona euro care riscă să izoleze Marea Britanie şi, conform celui mai rău scenariu, pentru ieşirea Marii Britanii din UE, potrivit unor surse de pe Wall Street.
Citeşte şi Germanii, francezii şi britanicii NU VOR ADERAREA Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei la UE
Majoritatea băncilor americane şi asiatice au optat să îşi stabilească centrul operaţiunilor europene în Marea Britanie, pentru desfăşurarea activităţilor în cele 28 de state membre ale UE. Directorii băncilor americane consideră că este improbabil ca Marea Britanie să beneficieze de aceleaşi drepturi de liberă circulaţie în UE dacă iese din spaţiul comunitar.
Premierul David Cameron vrea să organizeze un referendum privind renegocierea apartenenţei Marii Britanii la UE, dacă Partidul Conservator va câştiga alegerile generale din luna mai.
În Marea Britanie sunt peste 250 de bănci străine, iar anul trecut, regatul a generat un surplus din servicii financiare în valoare de 71 de miliarde de dolari, din care aproximativ o treime a provenit din relaţiile cu UE, potrivit organizaţiei TheCityUK.