Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, după numărarea voturilor din toate cele 307 secții de votare, la scrutin s-au prezentat 107.577 alegători.
Dintre aceștia, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar al Chișinăului au votat 93.720 de persoane (87,12%), iar împotrivă au votat 13.857 de alegători (12,88%).
Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, adică 216.733 din totalul de alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.
Referendumul, care este o premieră pentru Republica Moldova, a fost inițiat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și a fost susținut de alte două formațiuni politice de stânga, respectiv Partidul Comuniștilor și „Partidul Nostru”.
Dorin Chirtoacă, primarul suspendat al Chişinăului, a declarat duminică, după invalidarea referendumului organizat pentru demiterea acestuia, că liderii Partidului Socialiştilor ar trebui să-şi dea demisia pentru că „au abuzat de atenţia cetăţenilor”, relatează site-ul agora.md.
„Bun găsit la acest sfârşit de zi şi de referendum-farsă pe care a trebuit cu toţii să-l suportăm pe parcursul ultimilor luni. Locuitorii Chişinăului au pus la punct toată clasa politică şi pe aventurierii care au cheltuit în vânt 9 milioane de lei, au adus pe agenda societăţii un subiect artificial şi au dat peste cap viaţa noastră timp de jumătate de an. Fără niciun folos! Socialiştii să-şi asume răspunderea şi să-şi dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenţia cetăţenilor. Locuitorii Chişinăului cred că au transmis şi un mesaj întregii Republici: că nu acceptă ce li se propune din partea celor care îşi bat joc de ei. La parlamentare trebuie să exprimăm ferm opţiunea pro-europeană şi pro-românească, pentru o viaţă mai bună„, a spus Chirtoacă.
Dorin Chirtoacă este acuzat de trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu, în dosarul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) din Republica Moldova privind construirea unor parcări cu plată în Chişinău. Potrivit procurorilor, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei moldovene, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor, să semneze contractul pentru construirea parcărilor cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului Municipal.