Întrebat, înaintea şedinţei, dacă se va discuta despre referendumul pentru familie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus: „Da”.
Vicepremierul Paul Stănescu spune că este posibilă organizarea unui referendum în luna mai. „Cred că da, conform graficului cred că da, va fi referendum pentru familie”, a precizat Stănescu. Întrebat dacă scrutinul ar putea avea loc în primăvara acestui an, respectiv în luna mai, Stănescu a spus că, „din toate calculele, aşa ar trebui să fie”.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, susţinea că trebuie să se ajungă la referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie, pentru că este o iniţiativă semnată de milioane de români, care nu poate fi tratată fără importanţă.
Dragnea a spus că este catalogat drept conservator, la Bruxelles, pentru că susţine iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei şi că trebuie să se ajungă la referendum, la care românii să se pronunţe.
„Da, dar dacă sunteţi corecţi, aşa cum sunteţi întotdeauna, trebuie să le spuneţi că nu din din cauza mea se întârzie lucrurile, ci pentru că acea lege a fost atacată la CCR de persoane importante, nu vreau să dau nume acum. Să le spun că eu susţin în continuare, cu toate că am înţeles că la Bruxelles eu sunt catalogat drept conservator pentru faptul că susţin o iniţiativă semnată de milioane de români. Eu nu cedez. Eu nu spun să facem ceva împotriva unei minorităţi, indiferent despre care este vorba, ci, dimpotrivă, susţin parteneriatul civil, dar o iniţiativă semnată de atâtea milioane de români nu poate fi tratată fără importanţă şi eu susţin să ajungem la referendum şi toate piedicile instituţionale puse, vom ajunge în aşa fel încât să putem genera un referendum şi atunci românii să se pronunţe. După ce se pronunţă, atunci putem discuta, putem accepta toate criticile, dar dacă cumva românii se pronunţă într-un fel care îi deranjează pe alţii, atunci ce o să se spună, că poporul român e conservator?”, a declarat Dragnea.
Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.