Cu 10 zile înaintea referendumului pentru demiterea preşedintelui, intervalul orar în care electorii îşi vor putea expirma votul rămâne o necunoscută. Asta pentru că deputaţii au adoptat miercuri două legi privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Astfel, legea de adoptare a OUG 41/2012 prevede ca plebiscitul să se desfăşoare între orele 7 şi 23. În schimb, un proiect mai vechi de modificare a Legii referendumului, care a fost adoptat tot miercuri, prevede ca orarul de desfăşurare să fie stabilit de către Guvern.
Ambele proiecte au fost criticate de către PDL care a acuzat că prevederile legale impun ca orarul desfăşurării referendumului să fie anunţat cu 20 de zile înainte, motiv pentru care democrat-liberalii intenţionează să conteste ambele proiecte la Curtea Constituţională.
În schimb, preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat că va promulga prima lege care ajunge pe masa sa la Cotroceni apreciind că, indiferent care lege va rămâne în vigoare, orarul va fi 7-23, deoarece şi guvernul şi-a exprimat deja susţinerea pentru acest interval orar.
„Cred că e acelaşi lucru, pentru că din cât am discutat şi l-am auzit pronunţându-se public pe primul-ministru, şi viziunea Guvernului sau opţiunea Guvernului este tot pentru 07.00 – 23.00 (…) Cred că este o iniţiativă bună, cred că o formulă cu vot între orele 7.00 şi 23.00 este cât se poate de normală, dă şansa cât mai multor cetăţeni să-şi exercite acest drept constituţional. Scopul oricărui referendum este acela de a face cât mai mulţi cetăţeni să participe şi de a afla ce cred cât mai mulţi dintre cetăţeni în legătură cu o problemă foarte importantă pentru întreaga societate. Deci sub o formă sau alta, acesta va fi orarul”, a declarat Antonescu, citat de Mediafax.