Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a afirmat că după încheierea procesului electoral voturile sunt numărate în cadrul fiecărei secţii de votare, după care procesele-verbale vor fi transmise către Biroul Electoral.
El a mai spus că sacii cu buletinele de vot vor fi duşi la instanţele arondate localităţilor respective.
Procesele-verbale vor fi centralizate, la sediul Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean, de către reprezentanţii Direcţiei Publice Judeţene de Evidenţă a Persoanelor, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa, care a organizat acest referendum.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, Laurenţiu Marin, a declarat că s-a recurs la această măsură în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Statistică, care ar fi urmat să centralizeze procesele-verbale, nu s-au prezentat la Biroul Electoral.
Laurenţiu Marin a susţinut că aceştia lucrează cu acelaşi soft folosit de Direcţia de Statistică şi că nu vor fi probleme în acest sens.
Rezultatele acestui referendum urmează să fie validate de către Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa.
Un număr de 515 secţii de votare din judeţul Constanţa au fost deschise, duminică, de la ora 8.00, pentru referendumul pe tema desfiinţării unităţii administrativ-teritoriale a judeţului Constanţa, fiind aşteptate la vot 632.776 de persoane.
Constănţenii au avut de răspuns cu DA sau NU la întrebarea “Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?”.
Referendumul a fost organizat în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean Constanţa şi a generat controverse între prefectul judeţului, Claudiu Palaz, care a acuzat că acţiunea este ilegală, şi preşedintele CJ, Nicuşor Constantinescu.
Referendumul urma să se încheie la ora 20.00, însă, la solicitarea PSD şi PNL, Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa a decis prelungirea cu o oră.
Potrivit numărătorii paralele a PSD, prezenţa la vot la ora 18.00, la nivelul judeţului Constanţa, fără municipiul Constanţa, era de 38,23 la sută.
Printre localităţile care au depăşit procentul de 50 la sută plus 1 se află Grădina – 62,03 la sută, Fântânele – 61,19 la sută, Deleni – 60,65 la sută, Siliştea – 52,88 la sută. La Techirghiol, Cumpăna şi Topraisar prezenţa la vot a fost, până la ora 18.00, de 49 la sută.
Pentru ca referendumul să fie validat este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze.
Datele privind prezenţa la referendum au fost furnizate de PSD, neexistând însă informaţii oficiale în acest sens, în condiţiile în care reprezentanţii Direcţiei de Statistică nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor de la secţiile de votare.