„Administrația Prezidențială, prin Departamentul Educație și Cercetare, lansează în dezbatere publică criteriile pentru includerea evenimentelor organizate, sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată”, de către orice entitate care dorește să se implice în reforma educației. Administrația Prezidențială propune astfel un demers flexibil și participativ, care să permită adaptarea sa permanentă la nevoile societăţii”, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Dezbaterea Naţională privind Educaţia şi Cercetarea se va desfăşura în următorii trei ani.
VEZI AICI Calendarul dezbaterii pe Educaţie organizate de Administraţia Prezidenţială
În anul 2016 se va organiza PRIMA ETAPĂ, şi anume „Preluarea viziunii societatii (grup ţintă: ONG-uri, actori educaţionali, şcoli şi universităţi, profesori, părinţi, elevi, angajatori, experţi) şi integrarea ei într-o formă unitară, care va include obiective de ţară pentru 2018-2030”.
ETAPA A DOUA va avea loc în 2017 şi va însemna elaborarea strategiei şi planului operaţional şi lansarea în dezbatere publică.
În 2018 va avea loc ETAPA A TREIA, în care Administraţia Prezidenţială pomeneşte de un „ansamblu de politici şi un model de guvernanţă în educaţie şi cercetare”, precum şi de „sprijinirea adoptării unitare a modificărilor normative (dacă se impun)”.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, evenimentele pot fi incluse sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare” de către orice persoană, grup de iniţiativă sau organizaţie/structură interesată de domeniul educaţiei şi cercetării (sindicate, patronate, ONG-uri, coaliţii de ONG-uri, mediu privat, instituţii publice etc.), care doreşte să aducă mesajul dinspre cetăţeni şi comunitatea şcolară către Administrația Prezidențială, printr-un dialog autentic şi deschis.
Sindicatele din învăţământ îl felicită pe Klaus Iohannis pentru ideea lansării dezbaterii privind educaţia
„Trebuie sa felicitam initiativa presedintelui Romaniei. Din partea unui cadru didactic care ocupa cea mai importanta functie in statul roman, nici nu puteam avea alte asteptari: declansarea unor dezbateri publice, care sa conduca, prin implicarea tuturor partenerilor, parinti, elevi, profesori, societate civila, la modificarea legislatiei in domeniu.
Nicio lege a educatiei, indiferent cat de buna ar fi ea, nu poate sa reziste atata timp cat nu se realizeaza un consens al tuturor categoriilor pe care le-am precizat mai inainte.
Faptul ca Presedintia a stabilit un calendar conform caruia urmeaza sa se discute cum ar trebui sa arate legislatia in domeniul educational, reprezinta un pas foarte important. Impreuna putem stabili care sunt prioritatile sistemului, ce anume ar trebui sa se schimbe in sistemul de invatamant preuniversitar si universitar, astfel incat sa reusim sa facem o reforma cu adevarat credibila, modificari care sa fie cu adevarat relevante, iar aceste lucruri sa duca spre o legislatie stabila, care sa nu mai fie modificata prin zeci de ordonante de urgenta sau alte initiative legislative.
Legea Educatiei genereaza in momentul de fata disfunctionalitati la nivelul sistemului de invatamant preuniversitar, cel putin. Este foarte important ca se declanseaza dezbaterile, ca nu se dau termene foarte scurte pentru realizarea unei noi legi a educatiei„, a declarat Marius Nistor, lider „Federaţiei Spiru Haret”, la România TV.
Înscrierea evenimentelor se va realiza în perioada 1 martie – 1 septembrie 2016, pentru activitățile desfăşurate în perioada 1 aprilie – 1 octombrie 2016. Astfel, candidatura pentru înscriere trebuie să fie transmisă pe adresa [email protected] cu minim o lună înainte de derularea efectivă a evenimentului, prin completarea unui formular standard care va fi pus la dispoziţie de către Departamentul Educaţie şi Cercetare din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Orice eveniment cu rezultate relevante pentru acest demers va putea fi inclus în cadrul dezbaterii publice lansată de Administrația Prezidențială, în condiţiile în care respectă un set de criterii transparente. Punctele de vedere pot fi trimise pe adresa [email protected], până la data de 7 februarie 2016.