Reforma pensiilor s-a numărat printre principalele subiecte dezbătute de Florin Cîţu cu vicepreşedintele Băncii Mondiale.
„Reforma sistemului de pensii, deficitul bugetar, tranziția către energie și resurse regenerabile și criza umanitară din Ucraina au fost câteva dintre subiectele pe care le-am discutat cu vicepreședintele Băncii Mondiale, Anna Bjerde.
Vicepreședintele Băncii Mondiale a apreciat România pentru faptul că a fost prima țară din Uniunea Europeană care a inclus reformarea sistemului de pensii în PNRR.
Un alt aspect important în cadrul discuției a fost deficitul bugetar și planificarea resurselor astfel încât bugetul de anul acesta să fie sustenabil și inclusiv. Avem criza umanitară a refugiaților din Ucraina pentru care avem nevoie de resurse și o bună planificare a acestora.
L-am invitat pe preşedintele Băncii Mondiale să vină în România. Va veni în luna aprilie”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.
Citeşte şi: Klaus Iohannis a semnat decretele. Schimbări importante legate de pensii şi concedii
Ministerul Muncii este pe un butoi de pulbere având în vedere că pe 31 martie este termenul limită prin care instituția trebuie să îndeplinească un obiectiv-cheie din PNRR. Astfel, printre cele 24 de borne care trebuie îndeplinite până la 31 martie se află și intrarea în vigoare a modificărilor aduse cadrului de reglementare pentru a se asigura sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2.
În ceea ce privește sustenabilitatea pensiilor din cadrul pilonului 2, Guvernul și-a luat responsabilitatea în PNRR să aplice mai multe măsuri legislative, prin care:
– va asigura sustenabilitatea fiscală a pilonului II printr-o creștere a contribuțiilor în conformitate cu dispozițiile Strategiei fiscal-bugetare;
– va digitaliza funcționarea sistemului de pensii private
– va diversifica investițiile din pilonul II de pensii.
În ceea ce privește investițiile din pilonul II de pensii, Guvernul:
– va analiza posibilitatea de a flexibiliza regimul de reglementare aplicabil investițiilor din fondurile de pensii private prin reducerea restricțiilor cantitative în materie de investiții și reducerea restricțiilor bugetare legate de risc aplicabile fondurilor de pensii private;
– va apăra independența administratorilor de pensii în ceea ce privește definirea propriilor lor strategii de investiții;
– va reglementa viitoarele ajustări ale regimului de investiții ale fondurilor de pensii private care contribuie la un cadru flexibil ce îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice în mod corespunzător portofoliile pentru a obține un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil;
– va spori accesul întreprinderilor la piața de capital, pentru a facilita cotarea noilor emitenți și a utiliza într-o mai mare măsură sursele private de finanțare, inclusiv activele fondurilor de pensii. Acest lucru ar conduce la un ecosistem de investiții mai bun pentru administratorii de pensii și la oportunități sporite pentru o diversificare adecvată a portofoliilor fondurilor de pensii.