Reforma „tainică” a spaţiului Schengen cerută de Sarkozy vizează direct România şi Bulgaria

Reforma acordurilor Schengen cerută de preşedintele francez Nicolas Sarkozy este în realitate deja lansată la Bruxelles, iar ameninţările făcute sunt de fapt un mesaj de avertisment adresat în special Greciei, Bulgariei şi României.
Romania TV
12 mart. 2012, 08:08
Reforma

Această reformă este realizată în tăcere la nivel european, după ce a fost angajată la cererea mai multor ţări, principalele fiind Franţa, Italia şi Germania, în primăvara lui 2011, din cauza afluxului de imigranţi clandestini cu ocazia Primăverii Arabe, în special tunisieni care veneau în Franţa trecând prin Italia.

De atunci, acest dosar complex a fost preluat de guverne, în detrimentul Comisiei Europene, ale cărei prerogative erau deja limitate în acest domeniu, informează Mediafax.

Reforma în curs a acestui imens spaţiu de circulaţie fără paşaport -care include 22 dintre statele UE (cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Bulgariei, României şi Ciprului) şi patru ţări asociate, între care şi Elveţia – conţine două propunei legislative.

„Ceea ce spune Sarkozy este de fapt ceea ce negociem de mai multe luni”, a apreciat un diplomat european, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Principala reformă studiată prevede ca, pe viitor şi ca ultim resort, statele Schengen să poată restabili temporar controalele la frontiera cu un alt stat Schengen în cazul unui aflux masiv şi necontrolat de imigranţi şi dacă ţara respectivă nu reuşeşte să facă faţă.

La ora actuală, statele pot introduce controale numai în caz de ameninţări teroriste sau în cazul unor mari evenimente, cum sunt reuniuni ale şefilor de stat sau competiţii sportive. Noua clauză de restabilire avută în vedere ar fi temporară, pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită, potrivit ultimelor discuţii.

Frontiera dintre Grecia şi Turcia „este deschisă ca poarta unui hambar”

Pentru a evita recurgerea la această măsură extremă sunt prevăzute „mecanisme de alertă” şi sunt luate în considerare proceduri de ajutor, pentru a asista ţara europeană care nu îşi poate controla frontiera, înainte de a fi decisă restabilirea controalelor la frontiere, scrie Mediafax.

Cazul cel mai sensibil în prezent este cel al Greciei, criticată pentru incapacitatea sa de a-şi controla frontiera terestră cu Turcia, un punct de intrare pentru circa 200 de imigranţi ilegali pe zi, care încearcă apoi să ajungă în alte state UE. „Această frontieră este deschisă ca poarta unui hambar”, a afirmat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, în cursul unei reuniuni cu omologii săi europeni joia trecută.

UE încearcă în particular să convingă Turcia să semneze un acord de readmisie a clandestinilor, iar Ankara cere în schimb facilităţi de viză pentru cetăţenii săi.

Reforma spaţiului Schengen vizează de asemenea să ofere asigurări unorstate care, după exemplul Olandei sau Austriei, sunt reticente în ceeace priveşte aderarea României şi Bulgariei, pe care le consideră insuficient pregătite.

Afirmaţiile lui Sarkozy făcute duminică „sunt un mesaj de avertisment adresat în special Greciei, Bulgariei şi României”, pentru ca aceste ţări să acţioneze cu mai multă determinare, a apreciat un diplomat european.

Nicolas Sarkozy a ameninţat duminică cu ieşirea Franţei din spaţiul Schengen dacă nu va obţine o reformă de fond, care să permită consolidarea controalelor în caz de imigraţie masivă.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Noi rute Wizz Air către două destinații adorate de români. Prețul biletelor pornește de la 25 de euro
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Românii ar putea călători fără vize în SUA, începând de anul viitor! Ce presupune campania „Calificăm România”, lansată de Guvern
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Studiu recent: Mercur ar putea avea un strat gros de diamante la adâncimi considerabile
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'