Reforme şi investiţii pentru protejarea clădirilor de patrimoniu şi susţinerea sectorului cultural din România prin PNRR. Bugetul este de 33 milioane de euro

Eficientizarea energetică a clădirilor monument istoric, accesul la cultură în 50 de localităţi din mediul rural şi urban mic, program pilot pentru 40 de producători şi distribuitori de filme sunt reforme şi investiţii care vor fi făcute în sectorul cultural prin Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cu buget total alocat de 33 de milioane de euro, anunţă Ministerul Culturii.
Alina Costache
01 aug. 2022, 12:28
Reforme şi investiţii pentru protejarea clădirilor de patrimoniu şi susţinerea sectorului cultural din România prin PNRR. Bugetul este de 33 milioane de euro

Ministerul Culturii anunţă demararea activităţilor de implementare a celor două reforme şi patru investiţii pe care le coordonează în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

„Finanţările PNRR vor facilita implementarea de iniţiative unice pentru sectorul cultural din România. Pe scurt, acestea înseamnă o metodologie şi acţiuni pilot de intervenţie privind eficientizarea energetică a clădirilor monument istoric, două programe pilot care urmăresc să faciliteze accesul la cultură în 50 de localităţi din mediul rural şi urban mic unde se înregistrează un deficit major de oferte culturale, plus o platformă unică de finanţare publică ce va înlocui dosarele greoaie şi nesfârşitele hârtii cu un sistem electronic care să asigure ca întreg procesul de depunere, evaluare, contractare şi monitorizare a proiectelor culturale să se realizeze exclusiv online. Totodată, vom avea un program pilot prin care cel puţin 40 de producători şi distribuitori de filme sunt sprijiniţi pentru a deveni competitivi pe pieţele cinematografice naţionale şi internaţionale. Nu în ultimul rând, se va crea statutul artistului din România, un cadru legislativ mult aşteptat care stabileşte măsuri de protecţie a profesioniştilor din domeniul sectoarelor culturale şi creative”, a precizat Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă cum vor fi alocaţi banii din PNRR pentru spitale. „Trebuie să facem cel puţin 25 de obiective din lista de 49. E o sumă de 68 de milioane de euro pentru un obiectiv”

În cadrul Pilonului I. Tranziţia verde, Componenta C5 – Valul Renovării din PNRR, Ministerul Culturii, în calitate de coordonator de reforme şi investiţii, implementează:

R1.b Optimizarea cadrului legislativ şi normativ care să sprijine implementarea investiţiilor în tranziţia spre clădiri verzi şi reziliente (buget alocat: 150.000 euro), subreformă care presupune elaborarea unei metodologii de intervenţie pentru abordarea non-invazivă a eficienţei energetice în clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală. Responsabil: Ministerul Culturii

Calendar: T4 2022: elaborarea şi intrarea în vigoare a Metodologiei de intervenţie pentru abordarea non-invazivă a eficienţei energetice în clădiri cu valoare istorică şi arhitecturală.

 

I4. Economie circulară şi creşterea eficienţei energetice a clădirilor istorice (buget alocat: 14,85 mil. euro), investiţie care urmăreşte: să dezvolte şi să testeze materiale noi şi soluţii tehnologice pentru clădiri istorice; să dezvolte aptitudini profesionale în vederea intervenţiei pe clădiri istorice; să creeze un centru-pilot pentru colectarea şi reutilizarea materialelor de construcţie istorice provenite din demolări legale şi, nu în ultimul rând, să asigure întreţinerea regulată a clădirilor istorice.

Responsabil: Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului

Calendar:

T4 2024: este operaţional un laborator pentru analiza experimentală a materialelor şi soluţiilor tehnologice pentru clădirile istorice;
T4 2024: este operaţional un centru-pilot în cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului pentru colectarea şi reutilizarea materialelor de construcţie istorice;
T4 2025: cel puţin 200 de profesionişti obţin certificarea absolvirii cursurilor de formare privind intervenţiile aferente clădirilor istorice şi eficienţa energetică a acestora.

Citeşte şi: Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, îl elogiază pe Eminescu de Ziua Culturii Naţionale: „Cultura este țesătura invizibilă ce ne ține pe toți la un loc. Dacă Eminescu ar fi mai zăbovit câțiva ani pe pământ, sufletului românesc i-ar fi fost mai bine”

În cadrul Pilonului IV – Coeziune socială şi teritorială, Componenta 11 – Turism şi Cultură din PNRR, Ministerul Culturii coordonează şi implementează:

R3. Reformarea sistemului de finanţare a sectorului cultural (buget alocat: 1 mil. euro), reformă prin intermediul căreia se vor actualiza / crea următoarele:

Cadrul legislativ privind finanţarea nerambursabilă în cultură (Ordonanţa Guvernului 51/1998);
Finanţarea în domeniul audiovizualului în conformitate cu orientările comunitare;
Legea privind Statutul lucrătorilor culturali.
Responsabil: Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului

Calendar:

T3 2022: intrarea în vigoare a legii privind sistemul de finanţare a sectorului cultural;
T1 2023: intrarea în vigoare a legii privind statutul lucrătorilor din sectorul cultural.

 

I5. Creşterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural (buget alocat: 7,79 mil. euro), investiţie prin care se dezvoltă:

1 program de finanţare, derulat timp de 2 ani, într-un sistem de fonduri echivalente şi în parteneriat cu autorităţile locale, pentru programe culturale, anuale sau multianuale, implementat la nivel local, în localităţi cu o populaţie mai mică de 50.000 de locuitori;
1 program-pilot pentru finanţarea proiectelor de educaţie prin cultură, beneficiarii finanţării fiind unităţi de învăţământ din localităţi cu o populaţie mai mică de 50.000 de locuitori.
Responsabil: Ministerul Culturii prin Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)

Calendar:

T1 2023: Semnarea contractelor de finanţare;
T2 2024: Cel puţin 50 de localităţi mici în care a fost facilitat accesul la cultură.

 

I6. Dezvoltarea unui sistem digital pentru procesele de finanţare a culturii (buget alocat: 3,75 mil. euro), investiţie care va facilita accesul la finanţare pentru operatorii culturali naţionali prin cereri de finanţare simplificate şi digitalizate, evaluarea proiectelor, contractare, monitorizarea şi evaluarea, debursarea finanţării, evaluarea ex-post.

Responsabil: Ministerul Culturii prin: Unitatea de Management a Proiectului; Administraţia Fondului Cultural Naţional; Centrul Naţional al Cinematografiei.

Calendar: T3 2023: operaţionalizarea sistemului digital.

 

I7. Accelerarea digitalizării producţiei şi distribuţiei de filme (buget alocat: 5,46 mil. euro), investiţie care vizează accelerarea tranziţiei digitale a companiilor de producţie şi distribuţie de filme, sprijinind creşterea capacităţilor de producţie digitală, distribuţie, marketing şi promovare, inclusiv tehnologii de arhivare digitală. Finanţarea se acordă sub formă de sprijin financiar nerambursabil în valoare de maximum 100.000 euro / proiect.

Responsabil: Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului

Calendar:

T3 2023: Semnarea contractelor de finanţare;
T1 2025: 40 de producători şi distribuitori de filme cu capacităţi digitale dezvoltate.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!