UPDATE: Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost înhumate sâmbătă, în cadrul unei ceremonii religioase şi militare, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a fost reprezentată la ceremonia funerară, de Alteţa Sa Regală Principele Radu.
La ceremonie au fost prezente principesele Sofia şi Maria. Printre cei care au mai fost prezenţi s-au numărat principele Nicolae şi soţia sa Alina Binder, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, academicianul Răzvan Theodorescu, Toni Greblă, secretar general al Guvernului, Paul Lambrino şi soţia sa Lia.
Ceremonia funerară a început cu un serviciu religios oficiat în Vechea Catedrală de un sobor de preoţi conduşi de Calinic, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, IPS Nifon, mitropolitul Târgoviştei, şi Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului.
La ieşirea din Vechea Catedrală spre Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Regelui Carol al II-lea au fost purtate pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În aceiaşi necoprolă sunt înmormântaţi regina Ana şi regele Mihai I al României.
În anul 2003, după o jumătate de secol de la trecerea la cele veşnice a Regelui Carol al II-lea, în Portugalia, rămăşiţele sale pământeşti au revenit în România, fiind depuse într-o capelă a Mânăstirii Curtea de Argeş, potrivit Biroului de Presă al Casei Majestăţii Sale Custodelui Coroanei.
UPDATE: Paul Lambrino, nepotul regelui Carol al II-lea, a încercat să blocheze reînhumarea bunicului său, supărat că nu a fost consultat și el. Acesta a făcut și o cerere la Patriarhie pentru anularea avizului de reînhumare.
Controversatul rege al României, Carol al II-lea, care nu şi-a găsit încă, metaforic vorbind, odihna veşnică, va fi reînhumat alături de fiul său, Regele Mihai.
Amintim că, la capătul unei vieţi zbuciumate, monarhul a murit în exil, în Portugalia, în anul 1953. Abia după 13 ani de la Revoluţie s-a reuşit repatrierea osemintelor sale.
Astfel, în urmă cu 16 ani, la Mănăstirea Curtea de Argeş au fost aduse două sicrie, cel al regelui Carol al II-lea şi cel al consoartei sale, Elena Lupescu.
Primul a fost aşezat, cu titlu provizoriu, într-o capelă mică, asemănătoare unui cavou, din curtea mănăstirii. Al doilea a fost înhumat tot pe terenul aşezământului monahal, dar într-o zonă inaccesibilă publicului. Un loc de veci înconjurat de mormintele unor călugări şi călugăriţe!
Acum, în noua necropolă regală, inaugurată la moartea neprevăzută a Reginei Ana, vor fi aduși și cei doi, Carol al II- lea și Elena Lupescu.