UPDATE: La ora locală 18.00 (20.00 ora României), noul monarh s-a adresat naţiunii britanice pentru prima dată în calitate de rege. Suveranul şi-a elogiat mama şi a promis poporului că îl va servi cu devotament. În discursul său a făcut referire şi la cei doi fii ai săi, dar şi la soţiile acestora.
„Iubita mea mamă a fost o inspirație pentru mine și pentru întreaga lume. A avut o viață bine trăită, a promis ceva și s-a ținut de promisiune. A făcut sacrificii. Am văzut o iubire pentru tradiție, dar și o îmbrățișare a progresului. […] Știu că moartea ei aduce multă durere pentru mulți oameni și împărtășesc această durere dincolo de orice măsură. […] Viața mea se va schimba pe măsură ce preiau noile responsabilități. Nu va fi posibil pentru mine să mă ocup de organizațiile caritabile, dar se vor ocupa membrii familiei în care am încredere. Contez pe ajutorul soției mele care și-a îndeplinit datoriile în tot acest timp. Mă pun în slujba poporului pentru tot restul vieții mele, cu devotament, respect și dragoste. […] Fiul meu William va prelua responsabilitățile pe care le-am avut timp de cinci decenii. Sunt mândru de el și de Kate, noii prinți de Wales. Vreau să-mi exprim iubirea pentru Harry și Meghan, în timp ce își construiesc o viață în Statele Unite”, a afirmat Charles.
UPDATE: Premierul britanic Liz Truss a avut o întrevedere de aproximativ jumătate de oră cu noul monarh. Truss urmează să participe la o slujbă de comemorare a Reginei Elisabeta a II-a la Catedrala St Paul din Londra, care va avea loc în această seară.
UPDATE: După intrarea Regelui Charles al III-lea în Palat, drapelul regal a fost arborat pe clădire. Steagul este arborat atunci când suveranul se află într-unul dintre palatele regale și nu este niciodată arborat la jumătate de catarg, nici măcar după moartea unui monarh, deoarece există întotdeauna un suveran pe tron. Înainte ca Charles să ajungă la Buckingham, drapelul a fost arborat la jumătate de catarg.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Charles al III-lea şi Camilla Parker Bowles urmează să se întâlnească la Buckingham cu noul premier britanic Liz Truss. Mașina Regelui a oprit chiar lângă porțile Palatului Buckingham, iar cuplul regal a ieșit pentru a saluta oamenii strânşi în faţa porţilor palatului, transmite BBC.
Londonezii i-au făcut noului rege urarea „Long Live the King” („Trăiască Regele”) şi au intonat imnul Marii Britanii. Oamenii l-au întâmpinat cu entuziasm, i-au strâns mâna, l-au felicitat pentru noul statut şi i-au transmis condoleanţe pentru dispariţia Reginei.
Alături de soția sa, Camilla, Charles a petrecut mai multe minute în mijlocul oamenilor și a dat mâna cu zeci de persoane, în timp ce acestea strigau „God save the King”, „We are sorry”, „We love you, Charles” sau „God bless Her” (‘Doamne, mântuiește-l pe Rege’, ‘Ne pare rău’, ‘Charles, te iubim”, ‘Dumnezeu s-o binecuvânteze’). CNN notează că una dintre persoanele de față l-a sărutat pe rege pe obraz.
Charles împreună cu Regina consoartă Camilla s-au plimbat apoi pe lângă porțile palatului regal, uitându-se la miile de buchete de flori și mesaje de condoleanțe depuse de cei care deplâng moartea Reginei Elisabeta a II-a. Cei doi au intrat, apoi, în curtea Palatului Buckingham întorcându-se și făcând cu mâna de mai multe ori londonezilor care îl aclamau.
Charles al III-lea urmează să fie proclamat oficial rege al Marii Britanii în cursul unei reuniuni la Londra a Consiliului Succesiunii. Acest Consiliu se reuneşte sâmbătă, începând de la ora locală 10.00 (12.00, ora României), la Palatul St. James. Proclamaţia urmează să fie citită în public – o oră mai târziu (13.00, ora României) -, de la balconul acestei reşedinţe, iar apoi în toate provinciile Regatului Unit, a doua zi, duminică.
Este de aşteaptat va momentul încoronării regelui Charles să fie amânat aşa cum s-a întâmplat în cazul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când avea doar 25 de ani. Încoronarea ei a avut loc abia în iunie anul următor.
96 de salve de tun au fost trase, vineri, în toată Marea Britanie, de la Londra la Belfast, în semn de omagiu pentru Regina Elisabeta a II-a, câte una pentru fiecare an de viață al suveranei.