Regele cu O SUTĂ de NEVESTE şi peste 500 de copii GALERIE FOTO

Bakary Yerima Bouba Alioum este regele din Bafut, Maroua - un ţinut din Camerun care are nu mai puţin de o sută de soţii. 
Sânziana Stancu
12 sept. 2015, 09:48
Regele cu O SUTĂ de NEVESTE şi peste 500 de copii GALERIE FOTO

Bakary Yerima Bouba Alioum sau Abumbi al II-lea este cel de-al 11-lea rege sau „fon” din Bafut. Despre regatul lui poate că nu s-a auzit mai nimic pe plan internaţional, ci mai degrabă pe plan local, în Camerun. Dar un amănunt din viaţa sa persoanlă poate face înconjurul lumii: regele camerunez are nu mai puţin de o sută de neveste şi peste 500 de copii.

Tatăl lui a condus regatul de 47 de ani şi el este acum soţul a nu mai puţin de o sută de neveste, între care 72 le-a „moştenit” de la tatăl său.  Abumbi nu s-a căsătorit cu toate dintr-o dată, ci acest „contingent” impresionant de soţii este rezultatul unei tradiţii locale, potrivit căreia, când un rege moare, succesorul lui îi moşteneşte şi soţiile pe care le-a avut respectivul în timpul vieţii.

Reginele joacă un rol foarte important în regat, ele susţinându-l cu tărie în noul său rol de rege. „În spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie puternică şi de succes”, explică Regina Constance, cea de-a treia soţie în ierarhie a lui Abumbi al II-lea. „Tradiţia noastră este ca atunci când un bărbat devine rege, soţiile lui mai bătrâne să le înveţe tradiţia pe cele mai tinere şi, de asemenea, să îl obişnuiască şi pe noul rege cu noul său rol, pentru că, înainte de a deveni rege, acesta a fost prinţ, şi nu rege”, a mai spus regina ceaq mai bătrână.

Cu toate că poligamia este legală în Camerun, statisticile din această ţară arată o tendinţă descendentă a acestui fenomen nu numai în Camerun, ci şi în alte ţări africane unde aceasta este permisă.

„În perioada colonială, au pătruns alte valori diferite de cele cele tradiţionale şi de atunci există un conflict constant între valorile tradiţionale şi cele moderne, occidentale”, recunoaşte Fon Abumbi al II-lea. „Rolul meu este să găsesc o cale astfel încât supuşii mei să se poată bucura de dezvoltare şi de o viaţă modernă, fără să distrugă însă cultura în care au crescut. Fără cultură, nu poţi fi o fiinţă umană, eşti un animal”, a mai spus regele african.

Şi chiar dacă poligamia este condamnată vehement în alte ţări, mai ales în cele occidentale, pentru alte ţări, cum este şi micul regat camerunez este o tradiţie foarte valoroasă. „Poate că am fi tentaţi să judecăm stilul de viaţă al regilor, dar ca şi în Regatul Marii Britanii, regatele şi regii africani sunt legaţi de o cultură şi istorie bogate, între care şi aceea de a moşteni toate soţiile tatălui tău şi care este, mai presus de toate, o obligaţie morală”, a explicat Soni Methu, prezentatoarea de la Inside Africa. Ea a descris şi soţiile emancipate ale altui conducător tribal camerunez, tânărul Fon Ndofua Zofia II de Babungo: „Toate aceste neveste vorbesc fluent Engleza într-o regiune francofonă şi se pricep foarte bine la marketing”.

Dar tocmai aceste lucuri neobişnuite sunt sarea şi piperul, farmecul unui mic regat fascinant şi confuz, aflat între tradiţie şi modern.  „Ca să conduci un regat în ziua de astăzi trebuie să fii educat, pentru că lucurile se mişcă astăzi cu repeziciune. Şi după cum se spune, educaţia este lumină, iar ignoranţa, întuneric”, mai spune tânărul rege care a moştenit de la tatăl o zestre interesantă.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Se apropie sfârșitul lui Georgescu? Înregistrări compromițătoare
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție privind turului doi al alegerilor prezidențiale
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Acțiunile Tesla scad cu peste 7% pe fondul controversei politice a lui Elon Musk
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar