Este prima dată după 1936 când un partid de extremă dreapta este primit de rege, însărcinat cu lansarea procesului de negocieri între şefii partidelor belgiene.
Palatul Regal a refuzat să facă vreun comentariu cu privire la această informaţie.
Vlaams Belang a devenit duminică a doua forţă politică din regiunea neerlandofonă Flandra, după naţionaliştii flamanzi din N-VA, cu 18 locuri din totalul celor 150 din Camera Reprezentanţilor.
Vlaams Blok, precursorul partidului Vlaams Belang, a obţinut acelaşi număr de locuri în timpul alegerilor legislative din 2003, însă nu a fost invitat de regele Albert II.
„Doar ideea de a vedea Vlaams Belang la Palat îmi dă fiori pe şira spinării, însă la vederea rezultatului democratic din Franţa nimeni nu-l poate acuza pe rege că îl primeşte” (partidul), a comentat Maxime Prevot, liderul centriştilor francofoni din CGH, citat de agenţia Belga.
Prevot a fost primit miercuri dimineaţa de rege, la fel ca actualul premier, liberalul francofon Charles Michel.
La finalul acestui prim tur de consultări cu preşedinţii partidelor, regele Filip trebuie să numească un „informator”, un fel de mediator, pentru a explora pistele posibile.
În afară de puternica ascensiune a extremei drepte în Flandra neerlandofonă, scrutinul de duminică a fost marcat de ascensiunea ecologiştilor şi a stângii radicale la francofoni.
Fragmentarea peisajului politic belgian lasă să se întrevadă lungi negocieri pentru formarea unui viitor guvern în Belgia, care a stat deja 541 de zile fără guvern în plin exerciţiu, între mijlocul lui 2010 şi decembrie 2011.