Juan Carlos I al Spaniei a transmis un mesaj tuturor locuitorilor ţării, la doar câteva ore după anunţul iniţial al deciziei de a abdica.
„Am rămas fidel doctrinei politice a tatălui meu, contele de Barcelona, de la care am moştenit tronul şi am vrut să fiu regele tuturor spaniolilor”, a spus, emoţionat, fostul suveran al Spaniei.
El a explicat că a decis să abdice în favoarea Principelui de Asturias pentru ca Felipe să poată deschide „o nouă etapă de speranţă în care să se combine experienţa acumulată şi elanul unei noi generaţii”.
Referitor la propria domnie, Juan Carlos I a spus că atunci când priveşte înapoi nu poate să simtp decât „mândrie şi gratitudine” faţă de spanioli, alături de care a împărţit şi bucurii, dar şi suferinţe şi frustrări.
„Vreau ce e mai bun pentru Spania, căreia mi-am dedicat viaţa întreagă”, a afirmat monarhul.
„După aniversarea zilei de naştere din luna ianuarie, odată ce mi-am revenit fizic şi mi-am reluat agenda instituţională, am decis să pun capăt domniei şi să renunţ la Coroană, astfel ca guvernul şi camerele reunite ale legislativului să treacă la formalităţile pentru procesul de succesiune, potrivit prevederilor constituţionale”, a mai spus regele, care s-a arătat convins de faptul că prinţul Felipe de Asturias va menţine stabilitatea ca semn identitar al instituţiei monarhice şi că va conta, ca şi până acum, pe sprijinul soţiei sale, Letizia.
„Am considerat că a venit momentul să pregătesc preluarea ştafetei de către persoana care se află în situaţia cea mai bună de a asuma aceste sarcini, cu maturitate şi simţul responsabilităţii pentru a asuma funcţia de şef al statului, cu experienţa şi impulsul unei noi generaţii”, a mai spus regele Juan Carlos cu referire la prinţul moştenitor Felipe de Asturias.
Regele Juan Carlos nu a evitat să se refere şi la criza economică prin care trece Spania şi la „cicatricile serioase lăsate în ţesutul social”, dar pentru că a dorit să sprijine „un drum către viitor, încărcat de speranţă”, el a arătat că „azi merită să treacă în prim-plan o generaţie mai tânără, cu energie, decisă să întreprindă cu hotărâre transformările şi reformele pe care le solicită condiţiile actuale”. „Suntem o mare naţiune”, i-a mai asigurat monarhul pe spanioli.
În sfârşit, el a ţinut să-şi încheie discursul cu cuvinte de recunoştinţă pentru soţia sa, regina Sofia a Spaniei, pentru că i-a fost mereu alături.
Guvernul spaniol urmează să adopte marţi, 3 iunie, într-o şedinţă extraordinară a consiliului de miniştri, legea organică necesară pentru punerea în aplicare a deciziei de abdicare a Regelui Juan Carlos, în favoarea fiului său, prinţul moştenitor Felipe de Asturias.