Venit pe lume într-o atmosferă dominată de scandalurile şi aventurile tatălui său, Carol al II-lea, Mihai I ajungea, în 1926, la numai 5 ani, unicul moştenitor al Tronului României. La 20 iulie 1927, după moartea neaşteptată a bunicului său, Mihai I a devenit Regele României, la doar 6 ani. Prima sa domnie s-a încheiat în 1930, când Carol al II-lea s-a întors pe tron. Mihai a recuperat sceptrul regal în 1940 şi a condus România până pe 5 octombrie 1947, când, forţat de comunişti, a abdicat şi a plecat în exil.
Exilul a durat 45 de ani, până în 1992. Regele a încercat să se întoarcă în România mai devreme, în 1990. A aterizat la Otopeni, dar, în drum spre Curtea de Argeş, a fost întâmpinat de Poliţie şi scos din ţară. A revenit doi ani mai târziu de Paşte, iar un milion de oameni au ieşit pe străzi pentru a-l întâmpina.
Popularitatea regelui a îngrijorat puterea de la Bucureşti pe timpul lui Ion Iliescu, regelui interzicându-i-se accesul în România până în 1997.
Mihai I este căsătorit din 1948 cu Regina Ana, dar a avut, înainte de căsătorie, relaţii cu actriţa italiancă Mariella Lotti, dar şi cu Dolly Chrissolegos, o tânără agentă apropiată sovieticilor. Maşinile sunt însă marea pasiune a Regelui Mihai. A avut peste 40, iar pe unele le-a construit singur, de la zero. A bătut cimitirele de maşini după piese, şi-a făcut piuliţele singur, a muncit uneori la o singură maşină şi 20 de ani. Iar Regele continuă să-şi conducă bijuteriile, chiar şi la 91 de ani!
Aniversarea sa este marcată printr-o serie de evenimente desfăşurate în luna octombrie, între acestea numărându-se ceremonii de primire şi acordare de decoraţii, un concert de gală la Ateneu şi inaugurarea „Pieţei Regelui” în Capitală.
Vezi aici programul evenimentelor: Aniversarea Regelui Mihai: Decoraţii, un concert de gală şi inaugurarea „Pieţei Regelui” în Capitală