Regele Mihai I, ultimul monarh din ţările Europei de Est, împlineşte marţi, 25 octombrie, vârsta de 95 de ani. Îşi va petrece aniversarea la reşedinţa sa din Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, iar în ţară vor avea loc mai multe evenimente dedicate momentului.
Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul suveran – şi-a anunţat retragerea din viaţa publică, la începutul lunii martie, când Casa Regală a transmis că a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne. Astfel, Casa regală este reprezentată în toate acţiunile publice de fiica sa Margareta, custodele coroanei.
Pe 1 august 2016, regina Ana a încetat din viaţă într-un spital din Morges. Funeraliile regale au fost organizate pe 13 august, regina fiind înmormântată la Curtea de Argeş.
Regele Mihai şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României. Pe 10 iunie 2013, Majestăţile au sărbătorit, într-un cadru privat, Nunta de Safir, 65 de ani de la căsătorie.
Regele Mihai a petrecut cea de-a 94-a aniversare în Elveţia, din cauza ”stării de slăbiciune” a reginei Ana. Anul trecut, în România nu au fost organizate manifestări ample.
Cea mai recentă vizită a regelui Mihai la Bucureşti datează din noiembrie 2014, când l-a decorat pe fostul preşedinte al Poloniei Lech Walesa cu Ordinul „Coroana României” în Grad de Mare Cruce pentru „inegalabila contribuţie” la căderea comunismului în Europa.
În urmă cu câteva zile, revista elveţiană Passé simple a publicat un amplu material despre viaţa regelui Mihai I, considerat coloana vertebrală morală a României moderne.
Anul acesta, pe 25 octombrie, de la ora 18.00, în prezenta principesei moştenitoare, a principelui Radu şi a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Român, concertul de binefacere organizat anual de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundaţia oferă burse de studiu pentru tineri artişti aflaţi în situaţii materiale dificile.
În debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversării regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.
În aceeaşi seară, de la ora 19.00, în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cărţii ”Anul regal”, apărută la editura Adenium, care va fi urmată de proiecţia filmului ”Războiul Regelui”, realizat de John Florescu.
De numele Regele Mihai I sunt legate decizii controversate precum lovitura de stat de la 23 august 1944 şi abdicarea din 30 decembrie 1947.
Regele Mihai I al României (1927-1930 şi 1940-1947) s-a născut la Sinaia, tatăl său fiind prinţul Carol, fiul cel mai mare al regelui Ferdinand (1914-1927), iar mama, principesa Elena a Greciei. Dinastia din România era parte a familiei Hohenzollern-Sigmaringen, ramura catolică a familiei imperiale germane, Hohenzollern. Mihai este al treilea rege al României, după Carol I (1866-1914) şi nepotul de frate al acestuia, Ferdinand.
Expoziţia de fotografie „Regele Mihai – o copilărie fericită” conţine 40 de panouri cu imagini ale Regelui Mihai I, din colecţii aparţinând arhivei Casei Regale şi Bibliotecii Academiei Române şi familiei fotoreporterului interbelic Iosif Berman.
”Avem imagini cu Majestatea Sa încă din primele săptămâni de viaţă, ne bucurăm de Regele Mihai când joacă prima partidă de şah, probabil, înotând în mare, plimbându-se cu tricicleta, cu bicicleta. O să vedeţi în foarte multe imagini că este înconjurat de prietenii săi foarte buni, animalele, în foarte multe imagini îl vom regăsi alături de animalele preferate, de câini, îl avem în imagini la ceremonii oficiale, alăturii de membrii familiei regale, sunt imagini şi mergând cu maşina, trăgând cu puşca sau plantând un copăcel”, a declarat curatorul expoziţiei de la Pelişor, Beatrice Todireanu.
Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 27 noiembrie. Cu ocazia celei de-a 95-a aniversări a Regelui Mihai, Principesa Margareta, custodele coroanei, a decorat, luni, la Castelul Peleş, mai multe persoanlităţi din diverse domenii.
Pe 25 octombrie, de la ora 18.00, în prezenta principesei moştenitoare, a principelui Radu şi a principesei Maria, va avea loc, la Ateneul Român, concertul de binefacere organizat anual de Fundaţia Principesa Margareta a României. Fondurile obţinute vor fi folosite în beneficiul programului Tinere Talente, prin care fundaţia oferă burse de studiu pentru tineri artişti aflaţi în situaţii materiale dificile.
În debutul concertului, principesa Margareta va citi mesajul dedicat aniversării Regelui Mihai I. Concertul va fi oferit de violonistul Roman Kim, care va fi acompaniat de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, dirijată de Tiberiu Soare.
În aceeaşi seară, de la ora 19.00, în Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni, va avea loc lansarea cărţii ”Anul regal”, apărută la editura Adenium, care va fi urmată de proiecţia filmului ”Războiul Regelui”, realizat de John Florescu.
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I” va fi prezentată, pe 27 octombrie, de la ora 17.00, emisiunea filatelică ”Motoare, pasiune regală”, realizată de Romfilatelia. La eveniment vor participa principesa Margareta şi principele Radu, iar cu această ocazie, Corul Regal va susţine un scurt recital.
Romfilatelia va organiza un stand cu mărci poştale, iar Curtea Veche Publishing, un stand de carte regală.
Ultima manifestare din seria dedicată aniversării Regelui Mihai I va avea loc pe 28 octombrie, de la ora 11.30, când principesa Maria va vizita Colegiul Tehnic Feroviar ”Mihai I” din Bucureşti. Principesa va oferi instituţiei bustul Regelui Mihai I realizat de sculptorul Valentin Tănase şi va premia câştigătorii unui concurs pe teme de istorie şi competiţiei sportive ”Cupa Regelui”.