„În anul 1927, la moartea Regelui Ferdinand I, bunicul meu, am fost proclamat Regele României. În cei 87 de ani care au trecut, am fost martorul direct al apariţiei şi prăbuşirii fascismului şi comunismului. Două sisteme criminale care au lăsat în urmă peste 100 de milioane de victime şi multe milioane de oameni schilodiţi sufleteşte şi trupeşte (…). Familia mea şi cu mine am muncit mult în ultimii 25 de ani de la căderea comunismului, pentru o Românie democratică, prosperă, liberă şi demnă. Nu vom înceta să facem acest lucru până la sfârşitul zilelor noastre, convinşi fiind că instituţia Casei regale este parte a identităţii noastre statale şi naţionale”, se arată în mesajul citit joi de la Tribuna Parlamentului de principele Radu, în numele regelui Mihai I, care nu a putut fi prezent la eveniment.
Regele mai precizează că viaţa sa a fost „o lungă şi loială aşteptare, o aşteptare ca Europa să-şi vină în fire, aşteptare ca România să se reîntoarcă la ea înseşi”, iar „răbdarea poate fi uneori o palmă împotriva destinului istoric, aşteptarea şi credinţa, iubirea şi simţul datoriei”.
„Dar în lunga mea viaţă am cunoscut şi momente binecuvântate. Dumnezeu a vrut să fiu în prima linie a revenirii ţării mele în familia demnă a naţiunilor libere prin intrarea României ca membru deplin în UE şi în Organizaţia Atlanticului de Nord”, se mai subliniază în mesajul Regelui Mihai I.
Conferinţa internaţională „25 de ani de la prăbuşirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte” la care participă foşti şefi de stat din Europa Centrală şi de Est a început, joi, la Palatul Parlamentului.