Regele Suediei a făcut comentariile în timpul unei emisiuni TV anuale în care evaluează, alături de familia regală, anul care urmează să se încheie, relatează Hotnews.
Suedia a fost criticată datorită abordării sale neconvenționale de gestionare a pandemiei care se bazează pe recomandări și absența măsurilor de carantină.
Țara nordică a înregistrat aproape 350.000 de infecții cu coronavirusul și peste 7.800 de decese cauzate de COVID-19.
„Cred că am eșuat. Avem un număr mare de persoane care au murit și asta este îngrozitor”, a declarat regele în cadrul emisiunii.
„Poporul suedez a suferit enorm în condiții dificile. Ne gândim la toți membri familiilor care nu și-au putut lua rămas-bun de la rudele decedate. Cred că este o experiență dură și traumatică”, a adăugat acesta.
Când a fost întrebat dacă se teme să nu contracteze coronavirusul, regele în vârstă de 74 de ani a declarat că:
„În ultimul timp se simte mai evident, s-a apropiat tot mai mult. Nu îți dorești asta”.
Autoritățile suedeze s-au bazat pe conformare voluntară și simțul civic al cetățenilor pentru a urma recomandările de combatere a răspândirii coronavirusului în detrimentul sancțiunilor legale, neexistând sancțiuni pentru ignorarea acestora.
Suedia nu a impus până acum un lockdown la nivel național sau purtarea măștilor de protecție iar barurile și restaurantele au rămas deschise pe parcursul pandemiei.
Însă mai devreme în cursul acestei săptămâni școlilor din Stockholm li s-a cerut să treacă la învățământul de la distanță în cazul elevilor cu vârsta între 13-15 ani cât mai rapid cu putință.
Măsura a fost luată la o săptămână după o decizie de a trece la învățământul la distanță în întreaga țară pentru elevii cu vârsta de peste 16 ani.
Epidemiologul șef al Suediei și arhitectul strategiei suedeze, Anders Tegnell, a explicat în luna noiembrie că abordarea se bazează pe o combinație de măsuri legale și voluntare.
Acesta a declarat pentru BBC că în contextul suedez „credem cu adevărat că această combinație este cea mai bună”.
Potrivit concluziilor preliminare publicate miercuri de comisia suedeză independentă constituită pentru investigarea gestionării pandemiei de către autoritățile suedeze, autoritățile au eșuat în a-i proteja pe vârstnicii din azilurile și centrele de îngrijire ale bătrânilor.
Peste 90% din decesele cauzate de COVID-19 în Suedia au fost înregistrate în rândul persoanelor de peste 70 de ani și aproape jumătate din decese au avut loc în azilurile de bătrâni.
Tegnell afirmă că agenția sa (Agenția de Sănătate Publică a Suediei) nu este responsabilă de gestionarea sistemului de îngrijire a vârstnicilor și a adăugat că toate părțile implicate trebuie să contribuie la îmbunătățirea situației.
Acesta a adăugat că crede că Suedia și-a îmbunătățit practicile de protejare a bătrânilor și că nicio țară nu a reușit pe deplin la capitolul respectiv, subliniind că până și Germania este grav afectată acum.
Marți, premierul suedez Stefan Lofven a declarat că mulți experți medicali au subestimat al doilea val.
„Cred că majoritatea persoanelor din profesie nu au văzut un asemenea val în fața lor, au vorbit despre diferite focare”.
Citeşte şi: Emmanuel Macron are coronavirus. Anunţul oficial făcut de Palatul Elysee