Regele Zulu, pe numele său Misuzulu Zulu, în vârstă de 48 de ani, cunoscut şi sub numele de Misuzulu kaZwelithini, „a fost spitalizat în Eswatini după ce s-a îmbolnăvit în cursul zilei de astăzi”, a transmis palatul regal într-un comunicat difuzat sâmbătă noaptea.
Spitalizarea sa a survenit după moartea subită a principalului său consilier, continuă în Mangosuthu Buthelezi, prim-ministrul zulu şi membru influent al familiei regale care şi-a exprimat „marea îngrijorare”.
Consilierul regelui „a murit subit şi se suspectează că a fost otrăvit”, a explicat Buthelezi. „Când Majestatea Sa a început să se simtă rău, a suspectat că şi ea a fost otrăvită”, scrie news.ro.
Regele a preferat să fie tratat în Eswatini, ultima monarhie absolută din Africa, decât în Africa de Sud, unde ambii săi părinţi „au fost trataţi şi au murit”.
„Se pare că Majestatea Sa a fost plasată sub îngrijire medicală şi se află într-o stare de sănătate bună”, a precizat palatul, adăugând că va lăsa la latitudinea autorităţilor să desfăşoare o anchetă, dacă va fi necesar.
Potrivit mai multor surse din cadrul poliţiei din Eswatini, suveranul este tratată la spitalul privat din Ezulwini, la câţiva kilometri de reşedinţa regală din Ludzidzini.
„Blocaje rutiere şi ofiţeri înarmaţi au fost desfăşuraţi la spital”, a declarat pentru AFP una dintre aceste surse.
În Africa de Sud, suveranii şi căpeteniile tradiţionale sunt recunoscute de Constituţie. Regi fără puteri executive, aceştia exercită o autoritate morală profundă şi sunt veneraţi de poporul lor.
Misuzulu Zulu a fost încoronat anul trecut în provincia KwaZulu-Natal, în sud-estul ţării, în cadrul unei ceremonii la care au participat 11 milioane de zulu, aproape unul din cinci sud-africani.
Fiu al defunctului rege Goodwill Zwelithini, încoronarea sa a declanşat un război de palat condus în special de prima soţie a fostului rege, care a avut şase soţii şi cel puţin 28 de copii.
În septembrie, un consilier Misuzulu Zulu a fost împuşcat mortal în mod misterios în timpul unei ceremonii tradiţionale.