Trebuie să acordăm o atenție mai mare dinților noștri. Aceștia sunt cei care ne așează trăsăturile feței și ne ajută în procesul de masticație și digestie. Copilăria vine cu primii dinți, numiți de lapte, dar odată ajunși la maturitate, îngrijirea danturii devine mult mai importantă pentru menținerea unei stări bune a acesteia. Uzați sau sparți, dinții nu se mai regenerează, iar cosmetizarea lor este și costisitoare, și dureroasă și, de cele mai multe ori, nu se menține pe termen lung. În ajutorul celor cu probleme dentare de acest gen au venit cercetătorii din Japonia.
Citește și: Ce se întâmplă dacă laşi pasta de dinţi fără capac. Avertismentul medicilor dentişti
În iulie 2024, o echipă de la Institutul de Cercetare Medicală de la Spitalul Kitano din Japonia va începe testele clinice pentru un potențial tratament de regenerare a dinților, bazându-se pe decenii de cercetare în domeniu. Dacă aceste teste vor avea rezultatele scontate, medicamentele terapeutice ar putea fi disponibile până în 2030. Acest studiu vizează mai ales persoanele cu anodonție, afecțiune genetică rară care împiedică dinții de lapte și dinții adulți să crească în mod normal. Tratamentul ar viza inițial copiii mici cu această afecțiune, dar cercetătorii cred că ar putea fi utilizat și la scară mai largă, cum ar fi la persoanele care au probleme dentare mai frecvente, ca bolile gingivale.
Cercetările au început după ce oamenii de știință au găsit o legătură între o genă numită USAG-1 și limitele creșterii dinților la șoareci. Aceștia au trecut apoi la teste, încercând să blocheze manifestarea USAG-1. Ca parte a cercetării, a fost descoperit un anticorp care ar putea bloca în siguranță o parte din activitatea USAG-1 la șoareci și dihori fără a conduce la efecte secundare grave, lucru care a dus la creșterea indusă a dinților. Următorul pas este acela de a vedea dacă aceleași reacții chimice pot fi controlate la oameni.
Deocamdată cercetătorii vorbesc mai mult despre potențial, decât despre realitate, dar ar putea fi posibilă utilizarea noului medicament pentru a stimula creșterea unei a treia generații de dinți, după dinții de lapte și dinții adulți de dimensiuni normale. După cum indică cercetătorii într-o recenzie științifică recentă, avantajul acestei abordări este că creșterea dinților este declanșată în mod natural, fără a fi necesară o programare complicată a celulelor stem. Echipa de cercetători mai sugerează că progresele în tehnologia de scanare vor facilita identificarea markerilor biologici care indică persoanele ce vor beneficia cel mai mult de tratament.
„Tratamentul cu anticorpi anti-USAG-1 la șoareci este eficient pentru regenerarea dinților și poate fi un progres în tratarea anomaliilor dentare la oameni”, scriu cercetătorii.
Citește și: Servicii stomatologice gratuite. Lista tratamentelor care pot fi decontate prin CNAS de luni