În decurs de două zile, peste 1.000 de jihadişti au fost evacuaţi din cartierele din sudul Damascului şi din tabăra de refugiaţi palestinieni Yarmouk, ceea ce a permis intrarea forţelor guvernamentale în aceste sectoare vizate de peste o lună de o campanie de bombardamente, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), potrivit news.ro.
Susţinătorii regimului au ”reuşit să extermine un mare număr de combatanţi din gruparea terorisită Daesh (acronomul arab al SI), ceea ce le-a permis să preia controlul Hajar al-Aswad şi taberei Yarmouk”, a declarat un purtător de cuvânt militar citat de televiziunea de stat. ”Damascul şi împrejurimile sale sunt de-acum în întregime securizate”, a proclamat el, la mai bine de o lună după preluarea controlului de la rebeli asupra întregii Ghoite de Est, o regiune vastă în apropiere de Damasc, potrivit news.ro
SOHR a anunţat că operaţiunile de ”curăţare” în tabăra Yarmouk s-au încheiat. ”1.600 de combatanţi şi civili” au fost evacuaţi către o regiune deşertică aflată sub controlul SI, în estul ţării, a declarat pentru AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman.
De la 19 aprilie, peste 250 de membri ai forţelor proregim au fost ucişi, dar şi 233 de jihadişti şi peste 60 de civili, potrivit SOHR, care dispune de o vastă reţea de surse în această ţară devastată de război, potrivit news.ro
Din septembrie 2015, odată cu intervneţia militară a aliatului rus, regimul sirian şi-a multiplicat victoriile în faţa rebelilor şi jihadiştilor, dar şi cu ajutorul Iranului şi mişcării şiite libaneze Hezbollah. El deţine de-acum controlul asupra a peste 50% din teritoriu. Provinciile Idleb (nord-vest) şi Deraa (sud) contină să nu se afle sub controlul Damascului. La ora actuală, Statul Islamic controlează mai puţin de 3% din teritoriul sirian.
În estul provinciei Deir Ezzor (est), gruparea jihadistă pierde totodată teren în faţa unei alianţe arabo-kurde susţinute de trupe franceze şi americane, prezente la sol, potrivit SOHR, potrivit news.ro.
Această alianţă a Forţelor Democratice Siriene (FDS) a anunţat la începutul lui mai lansarea fazei ”finale” a ofensvei sale contra SI, în această regiune izolată şi deşertică situată la frontiera cu Irakul.
Războiul din Siria, care s-a soldat cu peste 350.000 de morţi, a izbucnit în 2011 după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea unor reforme, după care a devenit tot mai complex, în timp, prin implicarea unor grupări jihadiste şi unor puteri străine.