Talibanii din Afganistan sunt izolați după ce au preluat puterea odată cu retragerea SUA din țară. Aceștia au fost acuzați de încălcări grave ale libertăţilor mai ales din perspectiva faptului că femeile au fost din nou obligate să poarte văl și să renunțe la studii.
O delegație de oficiali talibani se află în Rusia pentru a negocia un acord cu omologii lor ruși pentru a asigura importurile de grâu, gaze și petrol, a informat luni Reuters . Negocierile au loc în timp ce talibanii încearcă să dezghețe înghețarea diplomatică care a urmat preluării lor armate a Afganistanului anul trecut și în timp ce Rusia ocolește sancțiunile occidentale din cauza invaziei sale în Ucraina.
O sursă anonimă din biroul ministrului comerțului și industriei din Afganistan a declarat pentru Reuters că se așteaptă ca contractele să fie finalizate în curând.
Niciun guvern internațional nu a recunoscut oficial guvernul taliban după ce gruparea islamistă dură a preluat puterea după ce SUA și-au retras prezența anul trecut. Dar Rusia, China și alte țări antagonice față de SUA și-au păstrat ambasadele deschise în capitala Afganistanului, Kabul. Încărcată de sancțiuni economice severe de la începutul războiului în februarie, Rusia a găzduit și discuții cu oficiali comerciali talibani. În timp ce acordurile comerciale dintre Rusia și talibani pot fi aproape, alte bariere îi pot împiedica pe cei doi să facă schimb de bunuri.
Nooruddin Azizi, ministrul interimar al Comerțului și Industriei al talibanilor, a declarat pentru TOLOnews că majoritatea băncilor afgane și ruse rămân sub sancțiuni, ceea ce înseamnă că o țară terță va facilita schimbul de bani.
Afganistanul primește deja majoritatea alimentelor și petrolului din Rusia, iar comerțul dintre cele două se ridică la 200 de milioane de dolari anual, potrivit TOLOnews din Afganistan . Rusia oferă deja grâu și petrol dar nu la capacitatea pe care și-o doresc talibanii.
Exporturile de petrol au fost un element cheie de salvare economică pentru Rusia. În ciuda sancțiunilor, Rusia a înregistrat venituri de aproximativ 93 de miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili în primele 100 de zile ale invaziei Ucrainei, potrivit unui raport al Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.
Cererea de energie rusă a fost determinată în primul rând de China și India, potrivit raportului. În plus, Germania, Italia, Țările de Jos, Franța și Polonia au contribuit, de asemenea, la menținerea ridicată a cererii de energie rusă, în ciuda sancțiunilor, se arată în raport.
„Volumele importurilor au scăzut modest în luna mai, cu aproximativ 15% față de perioada de dinaintea invaziei, deoarece multe țări și firme au evitat aprovizionarea Rusiei”, se arată în raport.
Cererea redusă și prețul mai scăzut pentru petrolul rusesc au costat țara aproximativ 200 de milioane de dolari pe zi în mai, potrivit datelor centrului. Dar cererea în creștere la nivel global pentru combustibili fosili a făcut ca prețurile medii de export ale Rusiei să rămână cu 60% mai mari decât anul trecut. Vom vedea dacă talibanii din Afganistan vor ajunge la un acord cu Rusia referitor la livrările de petrol.