Regina Angliei, Elisabeta a II-a, a murit. Cel mai longeviv monarh din lume s-a stins la 96 de ani

Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viaţă, la câteva zile după ce a învestit un nou premier al Marii Britanii. Împlinise 96 de ani de ani în aprilie şi o domnie de peste 70 de ani. Familia regală va anunța planurile pentru funeraliile reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile de la moartea acesteia.
Filip Stan
08 sept. 2022, 20:32
Regina Angliei, Elisabeta a II-a, a murit. Cel mai longeviv monarh din lume s-a stins la 96 de ani

Regina Angliei a murit, este ştirea tristă a serii care face înconjurul lumii. „Podul Londrei a căzut!” Este codul secret folosită pentru a-l anunța pe premierul britanic cu privire la moartea Reginei Elisabeta a II-a. Autoritățile britanice se pregătesc de decenii de acest eveniment nefericit, nimic nu a fost lăsat la voia sorţii.

Familia Regală a Marii Britanii a anunțat joi seara, pe canalele oficiale de social media, că Regina Elisabeta a II-a „a murit liniștită la Balmoral în această după-amiază”.

Anunțul oficial cuprinde și o referire la noul Rege al Marii Britanii: „Regele și Regina Consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, se mai arată în mesaj.
Noul Rege al Marii Britanii va fi fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a, Charles, iar Regina Consoartă soția sa, Camilla.

Membrii familiei regale britanice s-au grăbit să fie alături de regina Elisabeta a II-a după ce medicii s-au declarat joi îngrijoraţi de starea de sănătate a suveranei în vârstă de 96 de ani şi au spus că aceasta ar trebui să rămână sub supraveghere medicală, relatează Reuters.

Regina Angliei, cea mai longevivă suverană a Marii Britanii şi cel mai bătrân monarh din lume, suferă de la sfârşitul anului trecut de ceea ce Palatul Buckingham a numit „probleme episodice de mobilitate”.

Fiul cel mare şi moştenitorul ei, prinţul Charles, şi soţia sa Camilla, s-au dus la Castelul Balmoral, reşedinţa din Scoţia unde se află acum regina şi unde a ajuns şi fiul cel mare al lui Charles, prinţul William. Ceilalţi copii ai Elisabetei – Anne, Andrew şi Edward – erau, de asemenea, în drum spre castel.

Un purtător de cuvânt a declarat că prinţul Harry şi soţia sa Meghan, aflaţi în Marea Britanie pentru o serie de evenimente, vor călători şi ei în Scoţia. ”Rugăciunile mele şi ale oamenilor din @churchurchofengland şi ale naţiunii sunt astăzi alături de Majestatea Sa Regina”, a scris Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, pe Twitter.

Elisabeta a II-a este regina Marii Britanii şi a mai mult de o duzină de alte ţări începând din 1952, între care Canada, Australia şi Noua Zeelandă, iar la începutul acestui an a împlinit 70 de ani de când se află pe tron cu patru zile de sărbători naţionale în luna iunie.

”Am fost inspirată de bunătatea, bucuria şi prietenia care au fost atât de evidente în ultimele zile şi sper ca acest sentiment reînnoit de unitate să fie resimţit pentru mulţi ani de acum încolo”, a declarat ea la acel moment.

Elisabeta a urcat pe tron după moartea tatălui ei, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când ea avea doar 25 de ani. A fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi în care vieţile membrilor familiei regale urmau să fie din ce în ce mai mult analizate de către mass-media.

Winston Churchill a fost primul prim-ministru care a servit în timpul domniei sale, Iosif Stalin era liderul Uniunii Sovietice, războiul coreean făcea ravagii. Liz Truss, învestită prim-ministru în urmă cu două zile, este cel de-al 15-lea premier din timpul domniei-record a Elisabetei a II-a.

Prinţul Charles, Prinţul William şi Ducii de Sussex, la căpătâiul Reginei Elisabeta a II-a, după anunţul privind agravarea stării sale de sănătate. BBC şi-a suspendat emisiunile ca să furnizeze doar informaţii despre starea Reginei
Primul ministru a declarat: „Gândurile mele – şi ale oamenilor din Regatul nostru Unit – sunt alături de Majestatea Sa Regina şi de familia sa în aceste momente”.

Lindsay Hoyle, preşedintele Camerei Comunelor, a întrerupt o dezbatere despre energie în parlament pentru a spune că i-a transmis suveranei cele mai bune urări.

Familia Regală și Guvernul britanic au pregătit minuțios ce se va întâmpla din ziua decesului Reginei Marii Britanii până la încoronarea prințului Charles sau a Prinţului Wiliam, dacă primul va abdica în favoarea acestuia. Au luat în calcul inclusiv măsuri de securitate sanitară, în contextul pandemiei de coronavirus.

În 10 minute după primirea acestui e-mail, steagurile de pe clădirile Guvernului din Londra coboară în bernă. Parlamentul Marii Britanii și organele legislative delegate din Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord își vor suspenda ședințele. Dacă Parlamentul nu este în sesiune, va fi convocat de urgență pentru ceremonii.

Citeşte şi

Comisia Europeană a decis strategia de reducere a consumului de energie în UE! Ursula: „Vom propune un obiectiv obligatoriu pentru reducerea consumului de energie la orele de vârf”

Ziua morții – Ziua Z
În orele de după moartea reginei, va avea loc o „cascadă de apeluri” care va informa prim-ministrul, secretarul de cabinet (cel mai înalt funcționar public din Marea Britanie) și pe alți miniștri și oficiali. Prim-ministrul va fi informat de secretarul privat al reginei, care va informa și Biroul Consiliului privat, care coordonează lucrările guvernamentale în numele monarhului.

Pe plan intern, ziua va fi denumită „Ziua D”. Fiecare zi următoare va fi denumită „D + 1”, „D + 2” și așa mai departe.

Familia regală va anunța planurile pentru înmormântarea reginei, care se așteaptă să aibă loc la 10 zile după moartea ei. Primul ministru va fi primul membru al guvernului care va face o declarație. Toți ceilalți membri ai guvernului vor fi instruiți să nu comenteze decât după ce premierul a vorbit.

În următoarea zi, Parlamentul se va întruni pentru a conveni asupra unui mesaj de condoleanțe. Toate celelalte probleme parlamentare vor fi suspendate timp de 10 zile. Parlamentarii vor da tributuri în Camera Comunelor.

Totodată, dacă regina va muri la Sandringham, reședința sa din Norfolk, estul Angliei, trupul ei va fi transportat cu trenul regal până la gara St. Pancras din Londra, unde sicriul ei va fi întâmpinat de prim-ministru și miniștri de cabinet.

Misiunea Unicorn și Misiunea Overstudy
Dacă moare la Balmoral în Scoția, Operațiunea Unicorn va fi activată, ceea ce înseamnă că trupul ei va fi dus până la Londra cu trenul regal, dacă este posibil. Dacă nu, Operațiunea Overstudy va fi declanșată, ceea ce înseamnă că sicriul va fi transferat cu avionul. Premierul și miniștrii vor participa la o recepție pentru a întâmpina sicriul.

În cea de-a treia zi, va începe un tur al Regatului Unit, începând cu o vizită la Parlamentul Scoțian și un serviciu la Catedrala Sf. Giles din Edinburgh.

Ulterior, Regele Charles va ajunge în Irlanda de Nord, unde va primi condoleanțe la Castelul Hillsborough și va participa la o slujbă la Catedrala Sf. Ana din Belfast.

Între ziua 6 și ziua 9, trupul Reginei va fi la Palatul Westminster, într-o operațiune cu numele de cod Feather. Sicriul ei va sta pe un postament cunoscut sub numele de catafalc în mijlocul Westminster Hall, care va fi deschisă publicului timp de 23 de ore pe zi. Vor fi emise și bilete VIP, pentru anumite intervale orare și pentru cei care nu doresc să stea la coadă.

Date-cheie în viaţa reginei Elizabeth II a Marii Britanii

Regina Elizabeth II, cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Presa internaţională a trecut în revistă, joi, cei 70 de ani de domnie ai suveranei, în contextul în care Palatul Buckingham a anunţat că se află sub supravegherea medicilor.
– Elizabeth s-a născut pe strada Bruton 17, la Londra, pe 21 aprilie 1926, şi a fost botezată pe 29 mai în acel an în capela privată de la Palatul Buckingham.

– Ea a devenit moştenitoare când unchiul ei, Edward al VIII-lea, a abdicat pe 11 decembrie 1936, iar tatăl ei a devenit regele George al VI-lea. Ea avea 10 ani.

– S-a căsătorit cu locotenentul de marină Philip Mountbatten, un prinţ grec, la Westminster Abbey din Londra, pe 20 noiembrie 1947. Au avut patru copii: Prinţul Charles (născut în 1948), Prinţesa Anne (1950), Prinţul Andrew (1960) şi Prinţul Edward (1964). Philip a murit în aprilie 2021, la vârsta de 99 de ani.

– A urcat pe tron ​​la moartea tatălui ei, la 6 februarie 1952. Ea se afla în Kenya, într-un turneu regal. Afost încoronată la 2 iunie 1953, la Westminster Abbey, prima încoronare televizată vreodată.

– Când a urcat pe tron, Iosif Stalin, Mao Zedong şi Harry Truman conduceau Uniunea Sovietică, China şi Statele Unite, în timp ce Winston Churchill era prim-ministru britanic.

– A fost reprezentată de 15 prim-miniştri. În timpul domniei ei, au existat 14 preşedinţi americani, pe care i-a cunoscut, cu excepţia lui Lyndon Johnson.

– La 9 septembrie 2015, ea a depăşit cei 63 de ani, 7 luni, 2 zile, 16 ore şi 23 de minute pe care stră-stră-străbunica ei, Regina Victoria, i-a petrecut pe tron ​​pentru a deveni cel mai longeviv monarh al ţării într-o linie de succesiune care datează de la regele normand William Cuceritorul, în 1066.

– Elizabeth rămâne regina a 15 tărâmuri, inclusiv Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Antigua şi Barbuda, Bahamas, Belize, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Saint Kitts şi Nevis, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent şi Grenadinele şi Tuvalu.

– Ea şi-a sărbătorit Jubileul de Platină – cea de-a 70-a aniversare de la urcarea pe tron – la 6 februarie 2022.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Secretul gospodinelor din Maramureș pentru cea mai delicioasă supă. Ingredientul surpriză care îi dă o aromă de neuitat
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Netflix dă cea mai proastă veste. Mulți abonați se gândesc să renunțe
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Tensiuni la Senat: Sindicatele contestă restructurările anunțate de Ilie Bolojan
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!