Regina Elisabeta a II-a, primul eveniment public după moartea Prinţului Philip. Suveranul a participat la deschiderea sesiunii Parlamentului britanic, primul eveniment important după decesul Prințului Philip. Regina nu a purtat nici coroană și nici mască de protecție, dar a respectat distanțarea fizică.
De altfel, întreaga ceremonie s-a desfăşurat după reguli de distanțare socială: în Camera Lorzilor au avut acces doar 74 de persoane, iar alte 34 de deputați din Camera Comunelor au putut privi de la balcon.
Tronul Prințului Philip a fost scos din sala în care a avut loc întrunirea Camerei Superioare a Parlamentului britanic.
În ciuda pandemiei și a pierderii Ducelui de Edinburgh, Regina a continuat să-și onoreze atribuțiile oficiale, participând prin videoconferință la evenimente, după încheierea perioadei de doliu.
Guvernul britanic condus de prim-ministrul Boris Johnson şi-a prezentat în parlament programul legislativ pentru următoarea sesiune parlamentară după un rezultat bun al Partidului Conservator la alegerile locale care au avut loc recent și în contextul relaxării restricțiilor pe fondul scăderii semnificative a numărurlui de infectări cu coronavirus, informează BBC
Programul legislativ a fost prezentat de Regina Elisabeta a II-a, așa cum prevede Constituţia, în Camera Lorzilor, camera superioară a parlamentului britanic, în cadrul așa-numitului Discurs al Reginei sau Discurs al Tronului, potrivit g4media.ro
Regina Elisabeta a II-a a fost însoţită de Prințul Charles, care, însă, nu i-a stat alături Reginei, ci soţiei lui.
Programul legislativ prezentat în Camera Lorzilor a cuprins un proiect de lege de înăsprire a regulilor de imigrație pentru a combate tentativele ilegale de a intra în Regatul Unit cu ambarcațiuni peste Canalul Mânecii, un proiect privind înăsprirea un pedepse penale cu închisoarea, un proiect care garantează educația pe viață pentru cei peste 16 ani, care se referă la sprijinul pentru recalificare.
Un alt proiect de natură constituțională abolește termenul fix de cinci ani al Camerei Comunelor și revine la situația de dinainte de 2011 când dizolvarea parlamentului era la discreția prim ministrului zilei. În prezent, Camera Comunelor nu poate fi dizolvată decât cu aprobarea a 2/3 dintre membrii ei.