Este o criză generală de locuințe, o criză a sistemului național public de sănătate, politica de austeritate impusă de tăierile din numeroase servicii importante, iar familia regală vrea ca noi să găsim banii necesari pentru renovarea palatului Buckingham, susține autorul petiției, redactorul de publicitate Mark Johnson.
Responsabilii partidului de opoziție laburist au cerut de asemenea ca familia regală să folosească fondurile proprii pentru finanțarea acestor lucrări, care vizează schimbarea conductelor și cazanelor precum și a cablurilor electrice, vechi de peste 60 de ani, a relevat Palatul Buckingham într-un comunicat.
Guvernul și-a dat aprobarea pentru finanțarea de către contribuabili a lucrărilor prin creșterea donației anuale acordate familiei regale. Însă lucrările trebuie să obțină aprobarea legislativului britanic.
Citeşte şi Cetăţenii britanici riscă să achite TAXE pentru călătoriile în UE după Brexit
După incendiul care a afectat o parte a reședinței sale din Windsor în 1992, regina Elisabeta a II-a ar fi trebuit să plătească 70% din cele 36,5 milioane de lire, care au reprezentat lucrările de reparații, dar s-a confruntat cu opoziția celor care au cerut familiei regale să bage mâna în propriul buzunar. Pentru finanțarea lucrărilor, regina a acceptat să deschidă Palatul Buckingham pentru turiști în fiecare vară începând din 1993.
În cazul în care Parlamentul britanic va aproba lucrările de renovare, acestea vor începe în aprilie 2017 și vor dura cel puțin zece ani, pentru a permite însă reginei și prințului Philip să continue să locuiască acolo. Cheltuielile familiei regale britanice sunt finanțate în parte de contribuabilii britanici, care au plătit 37,9 milioane de lire sterline pentru exercițiul fiscal 2014-2015.
Potrivit revistei americane Forbes, regina Elisabeta a II-a este posesoarea unei averi personale estimată la 530 de milioane de dolari (aproximativ 498 milioane de euro).