Primele mariaje homosexuale ar trebui să aibă loc ‘cel mai devreme în vara lui 2014’, urmând ca între timp să fie făcute ajustări administrative şi privind pensiile, conform aceleiaşi surse.
‘Este un moment istoric ce va influenţa viaţa a numeroase persoane. Sunt foarte mândră că am făcut acest lucru şi sunt nerăbdătoare să asist la primul mariaj între persoane de acelaşi sex’, a declarat Maria Miller, secretarul de stat pentru egalitate şi drepturile omului.
Marţi seară, deputaţii britanici au adoptat în ultimă lectură proiectul de lege. Votul respectiv a pus capăt unei veritabile curse cu obstacole de-a lungul căreia deputaţi conservatori au contestat textul propus de guvernul de uniune dintre torries şi liberal-democraţi. Proiectul de lege a supravieţuit de asemenea unui amendament aşa-numit ‘de demolare’, respins de Camera Lorzilor, camera superioară a legislativului. Cea care a dat unda verde finală a fost regina.
Pentru britanici, această reformă, ce nu a suscitat reacţii dure din partea opiniei publice, este însă mai întâi de toate simbolică, în condiţiile în care cuplurile homosexuale au deja drepturi parentale la fel ca şi cuplurile heterosexuale: ei pot adopta, pot recurge la procreare asistată medical sau la o mamă surogat, cu condiţia ca această să nu fie remunerată.
Printre altele, homosexualii se pot uni începând din anul 2005 în cadrul unui parteneriat civil. Totodată, legislaţia permite diferitelor confesiuni să sărbătorească sau nu uniunile homosexuale religioase, cu excepţia Bisericii Anglicane, majoritară în Anglia şi în sânul căreia mariajul homosexual va rămâne ilegal, notează AFP.