Relaţiile bilaterale între Londra şi Teheran s-au deteriorat după reţinerea petrolierului Grace 1, pe 4 iulie, cu sprijinul infanteriştilor marini britanici. Nava este suspectată de o tentativă de încălcare a embargoului impus de Uniunea Europeană.
După două săptămâni de la acest incident, Iranul a capturat în Strâmtoarea Ormuz un petrolier sub pavilion britanic, potrivit Agerpres.
Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat Regatul Unit de „piraterie”, iar termenul folosit de el i-a inspirat pe unii din cei 40 de caricaturişti care şi-au expus lucrările la Centrul Cultural şi Artistic Osveh din Teheran.
Una din lucrări o reprezintă pe regina Elisabeta ca spărgătoare, pe punctul de a fi prinsă într-o plasă, în timp ce trage un petrolier pe care scrie „Iran”. Într-o altă schiţă, suverana britanică apare travestită în pirat, cu un papagal pe umăr, cu cârlige în loc de mâini şi cu picioare de lemn, purtând o pălărie cu cap de mort, potrivit Agerpres.
Un funcţionar iranian care a vizitat expoziţia a declarat agenţiei France Presse că „se simte mai puternic” văzând caricaturile care arată că „Regatul Unit, care se laudă cu puterea sa militară, poate fi pus la locul său şi oprit”. Un om de afaceri a afirmat că este „mândru că, în ciuda situaţiei în care se află, Iranul face faţă în continuare marilor puteri”; el consideră că sechestrarea petrolierului britanic „arată forţa Iranului şi că ei nu mai pot face ce vor”.
Alte caricaturi ridiculizează Regatul Unit pentru că a acţionat la cererea aliaţilor săi americani, inamicii Iranului. Într-un desen, preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, mângâie pe cap o vulpe îmbrăcată într-un tricou cu Union Jack – drapelul britanic – şi cu nava Grace 1 între dinţi.
Curatorul Massoud Shojaei-Tabatayi consideră că expoziţia este „o reacţie la această piraterie maritimă flagrantă, complet ilegală”, potrivit Agerpres.
Tensiunile între Iran şi Regatul Unit îşi au originea în secolul al 19-lea, când actualul teritoriu iranian era obiectul disputelor între puterile coloniale britanică şi rusă, reaminteşte AFP. Britanicii nu au colonizat Iranul, dar au ocupat sudul ţării în 1942, după ce l-au forţat să abdice pe şahul Reza Pahlavi. În 1953, Londra şi Washingtonul au orchestrat o lovitură de stat împotriva premierului Mohammad Mossadegh, care naţionalizase compania petrolieră iraniană controlată până atunci de britanici. Regatul Unit a rupt relaţiile diplomatice cu Iranul din 2011 până în 2014, după ce ambasada britanică de la Teheran a fost invadată de manifestanţi care protestau împotriva sancţiunilor occidentale impuse din cauza programului nuclear iranian.