Regiunea în care părinţii primesc stimulent de 10.000 de lei pentru fiecare nou-născut

Măsura se va aplica în Hong Kong, acolo unde autorităţile au început demersurile pentru a stimula creşterea natalității. Şi în România se dau sume importante pentru creşterea natalităţii.
Filip Stan
07 nov. 2023, 09:44
Regiunea în care părinţii primesc stimulent de 10.000 de lei pentru fiecare nou-născut
Orașul în care tinerii primesc bani pentru a face copii. Scopul este creșterea natalității

Guvernul din Hong Kong a decis să ofere un stimulent şi deduceri financiare consistente părinților care aleg să aibă unul sau mai mulţi copii.

„A avea copii este o decizie majoră în viață, care implică multe considerente”, spun autorităţile dintr-o regiune cunoscută care a decis să le ofere părinţilor stimulente şi deduceri fiscale anuale pentru fiecare nou născut.

Potrivit datelor, rata de natalitate a regiunii a atins un nivel record de 0,9 nașteri pe femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a asigura o populație stabilă.

Pensii 2024. Calculează singur pensia pe care o vei avea după noua lege. Cine sunt norocoşii cu majorare de 74%
Vorbim de 2.556 de dolari, echivalentul a peste 10.000 de lei, pentru fiecare nou născut, dar şi o reducere a taxei de timbru pentru cumpărătorii de locuințe de la 15% la 7,5%.

Stimulent de 8.000 de dolari în Singapore

Măsură vine în completarea stimulentelor fiscale existente pentru noii părinți, care primesc deduceri fiscale anuale pentru fiecare copil, cu o deducere suplimentară pentru nou-născuți.

Modelul stimulentelor financiare au fost adoptate după ce şi alte ţări au introdus stimulente consistente pentru părinți.

De exemplu, în Singapore un părinte primește peste 8.000 de dolari pentru primul copil, dar și pentru al doilea. De asemenea, în Coreea de Sud se oferă 518 dolari, iar în Japonia 107 dolari pe lună pentru un nou-născut până la vârsta de doi ani, având în vedere că rata natalității a scăzut semnificativ.

Alocații 2024. Mai mulți bani pentru copiii României. Ce sumă vor primi începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor
În România Guvernul are în vedere reducerea vârstei de pensionare pentru mame, în funcţie de câţi copii au. Mai exact, potrivit proiectului de lege privind sistemul public de pensii, pus în dezbatere la Ministerul Muncii, femeile care au născut și crescut copii se vor putea pensiona mai repede în funcție de numărul acestora.

Sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut şi crescut mai mulţi copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani şi 6 luni”, a spus Nicolae Ciucă la discuțiile despre legea pensiilor.

Mai mult, reducerea vârstei de pensionare se va aplica şi în cazul în care numărul de copii cuprinde şi copii adoptaţi şi crescuţi pe o perioadă de cel puţin 14 ani.

Proiectul mai prevede egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților, la 65 de ani, eșalonat până în anul 2035. În prezent atingerea vârstei standard de pensionare la femei de 63 de ani, se face eșalonat, până în 2030.

Pentru încurajarea creșterii natalității, primăriile din mai multe orașe oferă bani sub forma unui stimulent pentru nou-născut.

Pentru a beneficia de stimulent la nașterea copilului, trebuie să soliciți acest ajutor prin depunerea unor acte.  Banii pentru nașterea unui copil, oferiți sub forma unui stimulent pentru nou-născut, se oferă o singură dată, pentru fiecare copil (în cazul nașterilor gemelare, de tripleți sau multiple). Ca să-i obții, e nevoie de o cerere și de anumite documente doveditoare. Decizia de a oferi acești bani celor care devin părinți a fost luată prima oară în 2017, având la bază o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București. Acest ajutor financiar se acordă de către Direcția Generală de Asistență Socială (DGAS) a Municipiului București, iar în celelalte județe din țară, prin intermediul Direcțiilor de Asistență Socială. Pentru București, valoarea stimulentului pentru nou-născut este de 2.500 de lei. Însă condițiile de acordare, precum și valoarea acestui stimulent, diferă de la oraș la oraș.

Mai multe localități din țară oferă o sumă de bani pentru părinții care pot dovedi că au domiciliul stabil în acea localitate și că nașterea a avut loc într-o maternitate publică sau privată din localitate. În cazul Capitalei, pentru a putea beneficia de acest ajutor în bani, condițiile sunt ca:

  • cel puțin unul dintre părinți să aibă domiciliul stabil sau viza de reședință în municipiu cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii pentru primirea stimulentului financiar;
    nașterea să fie înregistrată într-o maternitate din cadrul unităților sanitare, publice sau private, cu paturi, de la nivelul municipiului;
    termenul de depunere a dosarului să fie de o lună de la data nașterii copilului.

Cererea de acordare a acestui ajutor financiar pentru părinți nu se acordă dacă solicitantul are datorii neeșalonate la bugetul local (la momentul depunerii dosarului este necesar să nu aveți datorii la Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DGITL).

Acte necesare pentru obținerea stimulentului nou-născut 2023

Cererea pentru solicitarea stimulentului pentru nou-născut și restul actelor doveditoare se pot depune atât fizic, cât și on-line. Iată actele necesare la dosar:

  • Declarație condiții cumulative (se completează la locațiile de depunere sau se descarcă dând click pe titlul documentului);
    Cerere tipizată (se completează la locațiile de depunere sau se descarcă dând click pe titlul documentului);
    Declarație de consimțământ (se completează la locațiile de depunere sau se descarcă dând click pe titlul documentului) completată de părintele în contul căruia nu se virează stimulentul/nu încasează stimulentul în numerar. Această declarație este necesară pentru prevenirea situațiilor în care unul dintre părinți nu este de acord ca celălalt părinte să încaseze stimulentul;
    certificatul de naștere al copilului (poză/scan a originalului – pentru dosarele depuse prin e-mail // original și copie pentru dosarele depuse fizic, la punctele de lucru) sau număr de înregistrare* care conține CNP-ul copilului eliberat de Biroul de înregistrare nașteri de la Oficiul de Stare Civilă, în cazul în care nu s–a eliberat certificatul de naștere;

*Dosarul se completează cu certificatul de naștere al copilului imediat ce este emis de Biroul înregistrări acte de naștere (poză/scan a originalului – pentru dosarele depuse prin e-mail // original și copie pentru dosarele depuse fizic, la punctele de lucru).

  • biletul de ieșire din spital al nou-născutului sau certificat medical constatator al nașterii emis de către unitatea sanitară (copie);actul de identitate* al părinților (original);

* este necesar ca solicitantul să aibă domiciliul stabil sau reședința în municipiul București cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii (dovada acestui fapt se face prin cartea de identitate anterior deținută sau prin adeverință privind istoricul de domiciliu, eliberată de Direcția de Evidență a Persoanelor de sector); viza de reședință, dacă este cazul;

  • extras de cont* pentru efectuarea viramentului bancar, după caz;

*extrasul de cont se obține de la banca unde este deschis contul, eliberându-se pe loc sau on-line, în formatul standard al băncii (în care să se regăsească datele de identificare ale titularului de cont);

  • certificat de atestare fiscală emis de Direcția Generală de Impozite și Taxe Locale (DGITL) de sector pentru solicitantul stimulentului, din care reiese faptul că acesta nu are datorii neeșalonate către bugetul local (în situația în care datoriile către bugetul local au fost eșalonate, este necesar să depuneți documentele doveditoare, respectiv: Decizie/Hotărâre judecătorească de eșalonare etc., grafic, ultima chitanță);

(excepție fac sectoarele 1, 3, 5 și 6 unde D.G.A.S.M.B., conform Protocoalelor de colaborare, are posibilitatea tehnică de a interoga situația privind datoriile la bugetul local). ATENȚIE! Dosarul cu actele doveditoare este acceptat numai dacă este complet.

Criteriile și valoarea stimulentului pentru nou-născut diferă de la oraș la oraș

Criteriile de acordare a acestor stimulente diferă de la oraș la oraș. Criteriul domiciliului, spre exemplu, este diferit în București față de Piatra Neamț. La Piatra Neamț, stimulentul financiar pentru nou-născut se acordă doar în cazul în care măcar unul dintre părinți are domiciliul stabil în Piatra Neamț cu cel puțin 12 luni înaintea depunerii cererii. Părinții de la Piatra Neamț trebuie să știe că pot obține acest ajutor și în cazul în care copilul născut prematur a fost adus pe lume într-o altă unitate medicală decât Spitalul Județean Neamț. Și valoarea stimulentului diferă la Piatra Neamț față de București. Direcția de Asistență Socială Piatra Neamț oferă 1.000 de lei pentru primul născut, 1.200 de lei pentru al doilea născut și 1.500 de lei pentru al treilea născut și următorii.

În Suceava, valoarea acestui stimulent este egală cu cea oferită în București, 2.500 de lei, însă cererea pentru acordarea acestui ajutor are termen de două luni de la data nașterii copilului; cu o lună mai mult decât în București. În Ploiești, valoarea acestuia este de 2.000 de lei, la fel și la Bacău. Pentru a afla dacă acest stimulent se oferă și în municipiul unde locuiești, întreabă la primărie sau la sediul Direcției de Asistență Socială din localitate. Stimulentul pentru nou-născut nu este același cu stimulentul de inserție.

 

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Kelemen Hunor: Ancheta Nordis afectează imaginea guvernului
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol