Câtă benzină ar trebui să alimentezi pentru un consum mic. Cantitatea de combustibil pe care ar trebui să o punem în rezervorul mașinii nu este întâmplătoare pentru a obține beneficii maxime în timpul conducerii.
Cu prețurile la carburanți încă la niveluri ridicate, orice ar face un șofer pentru a-și reduce consumul mașinii este necesar și, pe termen lung, beneficiul financiar poate fi semnificativ.
Benzina sare iar pragul de 7 lei pe litru. Prețul carburanților la 11 august
Pe lângă modul în care conducem, pentru a avea consumuri mici, trebuie să fim atenți și la rezervorul de combustibil.
Trebui să fim atenți atunci când umplem rezervorul mașinii noastre pentru a economisi combustibil, să nu mergem spre două extreme: adică să nu conducem cu ledul de atenționare mereu aprins și nici să avem rezervorul plin la maxim tot timpul.
Având în vedere că putem economisi combustibil în principal în mediul urban, datorită „opririi-pornirii” repetate a mașinii, rezervorul ar trebui să fie aproximativ pe jumătate plin cât mai des posibil. De aceea este bine să umpli rezervorul când indicatorul este la aproximativ un sfert sau la 20-25% din capacitatea totală.
Ar fi bine să nu circuli cu becul mereu aprins – pentru că astfel eviți oxidare și ruginirea rezervorului. În același timp, cu o cantitate suficientă în rezervor, pompa de combustibil, circuitul și motorul în sine sunt protejate de cantitatea proporțional mare de poluanți care s-ar putea acumula în cantitatea mică de combustibil prezentă în rezervor.
Pe de altă parte, dacă deseori circulăm cu rezervorul plin, atunci dublul greutății combustibilului transportat se reflectă în consumul mașinii. De asemenea, pentru a reduce consumul mașinii noastre este indicat să scoatem din habitaclu și din portbagaj orice obiect greu.
Un rezervor pe jumătate plin este ideal din punct de vedere al economiei pentru a vă deplasa prin oraș. Cererea de petrol mondială se îndreaptă în 2023 către un record absolut, estimează Agenţia Internaţională a Energiei. China reprezintă 70% din creştere, prin creşterea vertiginoasă a activităţii petrochimice
Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) îşi revizuieşte în creştere previziunile cu privire la cererea mondială de petrol din 2023, care se îndreaptă către ”cel mai mare nivel înregistrat vreodată” – de 102,2 milioane de barili pe zi, o creştere cu 2,2 milioane de barili faţă de 2022, potrivit unui raport lunar publicat vineri, relatează AFP.
Salarii 2023. Venituri de 7364 de lei, bonus de peste 135 la salarii pentru unii angajaţi
Cererea mondială de petrol a ”atins deja un record de 103 milioane de barili pe zi în iunie, iar în august ar putea atinge un vârf”, estimează agenţia, fondată la OCDE, cu sediul la Paris.
”Cerea mondială de petrol atinge vârfuri-record, stimulată de călătorii aeriene de vară, folosirea sporită a petrolului (păcură) în producţia de electricitate şi creşterea vertiginoasă a activităţii petrochimice chineze”, precizează AIE.
În întregul an 2023, ”cererea mondială de petrol urmează să crească cu 2,2 milioane de barili pe zi” faţă de 2022 şi ”să atingă 102,2 milioane de barili pe zi în 2023. China reprezintă peste 70% din această creştere”, anunţă agenţia.
Este vorba despre ”cel mai mare nivel anual înregistrat vreodată”, potrivit AIE, care preconiza în februarie un record în acest an, de 101,9 milioane de barili pe zi, după ce în 2022 a atins 99,9 milioane de barili pe zi, iar în 2021 97,6 milioane de barili pe zi.
Această ”sete de petrol” intervine în contextul unnor tensiuni pe pieţe, după ce ”oferta mondială de petrol a scăzut de la 910.000 barili pe zi la 100,9 milioane de barili pe zi în iulie. O reducere puternică a producţiei saudite în iulie a condus la o scădere a producţiei blocului OPEP+ cu 1,2 milioane de barili pe zi, la 50,7 milioane de barili pe zi, iar volumele din afara OPEP+ au crescut de la 310.000 de barili pe zi la 50,2 milioane de barili pe zi”, precizează agenţia.
AIE estimează în 2024 o încetinire a creşterii cererii de petrol, în contextul în care lumea este îndemnată să reducă consumul de energii fosile – nocive omului şi climei, în vederea unei limitări a încălzirii globale cu un nivel de 1,5°C în plus faţă de nivelul din era preindustrială.
”Ca urmare a relansării economice în urma pandemiei (covid-19) şi unei accelerări a tranziţiei energetice, creşterea (cererii de petrol) va scădea la un milion de barili pe zi în 2024”, estimează AIE.