Regula de aur pentru cei care vor să-și facă livadă în propria curte. Distanța obligatorie de 6 metri care trebuie păstrată

Informații utile pentru cei care stau la curte și vor să își facă o mică livadă. Pentru că e vară, nu putem să nu ne gândim la fructele delicioase pe care le oferă acest anotimp, iar piersicile sunt de departe vedetele sezonului cald. Iată câteva sfaturi pentru o recoltă bogată.
Filip Stan
11 aug. 2024, 07:33
Regula de aur pentru cei care vor să-și facă livadă în propria curte. Distanța obligatorie de 6 metri care trebuie păstrată
Sfaturi utile pentru livadă

Dacă vrei să mănânci piersici proaspete din propria livadă, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. Aceste fructe sunt delicioase sub orice formă, fie că le adăugați într-un desert, o salată sau cocktail ori dacă le savurați direct din pom.

Experții recomandă să găsiți un loc plin de soare în care să plantați pomii fructiferi. Piersicii adoră soarele și au nevoie de minimum 5 – 6 ore de soare pe zi, scrie Livingetc.

Citește și: Descoperă povestea incredibilă a doi bucureșteni care au renunțat la oraș pentru a face avere la țară! Ce afacere au pornit în propria lor livadă cu doar 12.000 euro

Atunci când vreți să plantați pomii, săpați o groaă mai lată decât diametrul rădăcinii.

„Dacă ai un copac de dimensiuni standard, lasă-i puțin spațiu – la aproximativ 5-6 metri de vecinii săi”, spune experta în grădinărit Allison.

Tony O’Neill, expert în grădinărit, recomandă plantarea copacului la aceeași adâncime în care se afla în containerul de la pepinieră.

„Asigurați-vă că altoirea este deasupra liniei solului, pentru a preveni putregaiul”, adaugă el.

Momentul ideal pentru plantarea piesicilor este la finalul iernii sau la început de primăvară, în timp ce sunt încă latenți.

„Acest lucru le oferă un avans, înainte de începerea sezonului de creștere”, adaugă el.

Există mai multe soiuri de piersici, de aceea e cel mai bine este să știi care este cel mai bun soi de crescut în propria livadă.

Citește și: Cu ce trebuie stropiți pomii fructiferi în luna august. În acest mod, scapi de dăunători

Sfaturi pentru o livadă bogată

Dacă doriți o recoltă bogată, iată câteva sfaturi din partea experților.

Udarea

Piersicii nou plantați trebuie să fie udați din abundență pentru a forma rădăcini puternice. Atunci când pomul prinde rădăcini, trebuie udat regulat, mai ales în perioadele de secetă. Astfel sosuș rămâne umed, dar nu îmbibat cu apă.

Tunderea

„Tăiați piersicii anual, la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, pentru a îndepărta lemnul mort sau bolnav și pentru a menține o formă deschisă de centru”, spune Tony.

„Acest lucru promovează o bună circulație a aerului și pătrunderea razelor solare, reducând riscul de îmbolnăvire și încurajând producția de fructe”, susține expertul.

Fertilizarea

Piersicii trebuie tratați cu o doză de îngrășământ echilibrat pentru a sprijini creșterea sănătoasă și dezvoltarea fructelor. Supra-fertilizarea poate duce la creșterea excesivă a frunzelor în detrimentul fructelor.

La primele semne de apariție a dăunătorilor sau de formare a unor boli, pomii trebuie tratați cu soluții speciale. După al patrulea an de viață al piersicilor, trebuie tăiați lăstarii deteriorați și ramurile bolnave sau uscate.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Tunelul în care niciun om nu va mai putea intra. 100.000 de ani este interzis accesul acolo. Unde se află și cum arată, de fapt
Capital.ro
Românii scapă complet de datorii. Nu mai trebuie să dea niciun ban la bancă
Playtech.ro
Dana Budeanu a arătat TOT! A încins imaginația bărbaților cu această apariție BOMBĂ
DailyBusiness
Alertă în România! ADIO murături în 2024
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
SMS -ul care îți încarcă factura. Și conturile sunt în pericol
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
Beni de la Insula Iubirii, „tradus” de iubită! Maria i-a pus capac, s-a combinat cu altă concurentă și... a prins-o cu ALȚII! Insula Dramei Totale continuă!
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Adevărul despre accidentul de mașină în care ar fi fost implicat Ștefan Bănică: „Nu știam. Am aflat odată cu voi”. Mesajul transmis de artist în mediul online
Capital.ro
Românii nu-și mai primesc banii înapoi! Mulți simt că au luat țeapă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Reporturi Uriașe și Noi Trageri Loto duminică, 11 August
MediaFlux
Marius Budăi anunță când vin pensiile majorate la seniori: „Este acea convenție cu Poșta Română”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!