Dacă vrei să mănânci piersici proaspete din propria livadă, trebuie să ții cont de câteva reguli simple. Aceste fructe sunt delicioase sub orice formă, fie că le adăugați într-un desert, o salată sau cocktail ori dacă le savurați direct din pom.
Experții recomandă să găsiți un loc plin de soare în care să plantați pomii fructiferi. Piersicii adoră soarele și au nevoie de minimum 5 – 6 ore de soare pe zi, scrie Livingetc.
Atunci când vreți să plantați pomii, săpați o groaă mai lată decât diametrul rădăcinii.
„Dacă ai un copac de dimensiuni standard, lasă-i puțin spațiu – la aproximativ 5-6 metri de vecinii săi”, spune experta în grădinărit Allison.
Tony O’Neill, expert în grădinărit, recomandă plantarea copacului la aceeași adâncime în care se afla în containerul de la pepinieră.
„Asigurați-vă că altoirea este deasupra liniei solului, pentru a preveni putregaiul”, adaugă el.
Momentul ideal pentru plantarea piesicilor este la finalul iernii sau la început de primăvară, în timp ce sunt încă latenți.
„Acest lucru le oferă un avans, înainte de începerea sezonului de creștere”, adaugă el.
Există mai multe soiuri de piersici, de aceea e cel mai bine este să știi care este cel mai bun soi de crescut în propria livadă.
Citește și: Cu ce trebuie stropiți pomii fructiferi în luna august. În acest mod, scapi de dăunători
Dacă doriți o recoltă bogată, iată câteva sfaturi din partea experților.
Udarea
Piersicii nou plantați trebuie să fie udați din abundență pentru a forma rădăcini puternice. Atunci când pomul prinde rădăcini, trebuie udat regulat, mai ales în perioadele de secetă. Astfel sosuș rămâne umed, dar nu îmbibat cu apă.
Tunderea
„Tăiați piersicii anual, la sfârșitul iernii până la începutul primăverii, pentru a îndepărta lemnul mort sau bolnav și pentru a menține o formă deschisă de centru”, spune Tony.
„Acest lucru promovează o bună circulație a aerului și pătrunderea razelor solare, reducând riscul de îmbolnăvire și încurajând producția de fructe”, susține expertul.
Fertilizarea
Piersicii trebuie tratați cu o doză de îngrășământ echilibrat pentru a sprijini creșterea sănătoasă și dezvoltarea fructelor. Supra-fertilizarea poate duce la creșterea excesivă a frunzelor în detrimentul fructelor.
La primele semne de apariție a dăunătorilor sau de formare a unor boli, pomii trebuie tratați cu soluții speciale. După al patrulea an de viață al piersicilor, trebuie tăiați lăstarii deteriorați și ramurile bolnave sau uscate.