Conviețuirea liniștită într-un bloc de locuințe se poate complica pentru iubitorii de animale, dacă această pasiune nu este împărtășită de vecini. Dacă sunt în minoritate și nu găsesc înțelegere, regulile pe care trebuie să le respecte sunt destul de stricte.
Creșterea animalelor la bloc este reglementată foarte strict în România. Viața în comun implică reguli pe care proprietarii de câini și pisici trebuie să le respecte, mai ales dacă vecinii sunt dificili. Una dintre prevederile legale implică numărul animalelor ce pot trăi într-un apartament. Legea din țara noastră spune că într-o locuință nu pot fi adăpostiți mai mult de doi câini sau două pisici.
În plus, legea interzice creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte sau a celor de rasă pentru concursuri și expoziții în bloc ori în vecinătatea acestuia. Excepție fac animalele de companie.
De asemenea, nu este permisă construcția în bloc a adăposturilor pentru animale și păsări, dar și a altor amenajări care au legătură cu acestea. În cazul acesta, legea face referire la amenajarea afumătorilor, a depozitelor pentru furaje, a rampelor de gunoi, a grajdurilor etc. Practic, viața la bloc nu poate fi asimilată traiului într-o crescătorie sau fermă de animale.
Asociația de proprietari are dreptul să impună crescătorilor de animale de companie din bloc să plătească anumite sume de bani. Adică ar putea fi obligați să achite bani în plus la întreținere. Regula survine dacă, pentru creșterea animalelor, există un consum de curent electrică, apă etc.
Deși nu există o lege specială care să impună o taxă suplimentară la întreținere, articolul 47, litera d din Legea 230/2007 privind cheltuielile pentru beneficiari, dar și Articolul 50, alineatul 2 din HG 1588/2007 conțin o serie de clarificări despre acest subiect delicat. Au existat cazuri în care proprietarii de animale au plătit până la 100 de lei în plus la întreținere.
Care este situația în cazul chiriașilor care dețin animale de companie? Ei bine, mulți proprietari interzic, încă de la semnarea contractului de închiriere, creșterea animalelor de companie în locuințele pe care le închiriază.
Prin urmare, chiriașii trebuie să se asigure că proprietarii permit câini și pisici în apartamentele lor. Dacă animalele de companie provoacă stricăciuni sau daune, chiriașul este nevoit să le repare sau să plătească daune.
O altă regulă pentru viața la bloc presupune ca animalele de companie, fie că este vorba despre câini sau pisici, să fie microcipate și sterilizate, după caz. De asemenea, patrupezii trebuie plimbați doar în acele spații în care li se permite accesul.
Animalele de companie periculoase musai să aibă botniță și zgardă când ies din bloc. Românii care încalcă aceste reguli riscă amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei.
Vezi și Amenzi de 2.500 de lei pentru românii care stau la bloc și au animale de companie. S-a dat lege