Regula pe care trebuie să o cunoască toți românii care plătesc chirie. Sancțiuni dure pentru cei care nu respectă prevederile legale

Contractele de chirie sunt întâlnite frecvent, la fel ca cele de vânzare-cumpărare. În general, sunt încheiate între chiriași și un singur proprietar, însă, în cazul coproprietății, procesul devine mai complicat, pentru că drepturile și responsabilitățile sunt împărțite.
Alina Costache
18 nov. 2024, 18:48
Regula pe care trebuie să o cunoască toți românii care plătesc chirie. Sancțiuni dure pentru cei care nu respectă prevederile legale
Regulile pe care trebuie să le știe toți cei care plătesc chirie

Contractele de închiriere sunt printre cele mai frecvent întâlnite, alături de cele de vânzare-cumpărare. Acestea sunt încheiate între un chiriaș și un proprietar, dar există unele situații în care bunul este deținut de mai multe persoane, adică în coproprietate.

În astfel de cazuri, procesul de încheiere a unui contract de locațiune devine mai complex, deoarece drepturile și resonsabilitățile sunt împărțite între coproprietari, iar deciziile sunt influențate de regulile juridice aplicabile coproprietății.

Citește și: Cât costă să dai în chirie un apartament pe Airbnb. Totul despre taxele și impozitele ce trebuie plătite

Diferența dintre proprietar și coproprietar

Un proprietar individual are control exclusiv asupra bunului său și poate lua decizii de dispoziție sau administrare fără a cere acordul altora. În coproprietate, deciziile legate de bunul comun trebuie luate în mod colaborativ, iar în multe cazuri este necesar acordul tutror sau al mojorității coproprietarilor pentru a lua o decizie. Aceste diferențe sunt importante atunci când vine vorba de închirierea bunului.

Pentru încheierea unui contract de chirie cu o durată mai mare de trei ani, este necesar acordul tuturor coproprietarilor, deoarece această acțiune este considerată un act de dispoziție, care presupune transferul unor drepturi asupra bunului.

Potrivit legislației în vigoare, un act de dispoziție se referă la înstrăinarea unui bun, consumarea sau distrugerea acestuia, instituirea de sarcini asupra bunului sau renunțarea la drepturi. În astfel de cazuri,a cordul general al coproprietarilor devine o condiție obligatorie.

Pe de altă parte, contractele de locațiune cu o durată de până la trei ani sunt considerate acte de administrare. Acestea pot fi încheiate cu acordul majorității coproprietarilor, fără a fi necesar acordul tuturor, în conformitate cu prevederile Codului civil.

În materie de coproprietate, art. 641 alin. (4) din Codul civil prevede că: „Orice acte juridice de dispoziţie cu privire la bunul comun […] şi locaţiunile încheiate pe termen mai mare de 3 ani […] nu se pot încheia decât cu acordul tuturor coproprietarilor”.

Citește și: Gestul banal pentru care românii care stau cu chirie la bloc pot primi o amendă de 1.500 de lei. Au ajuns la mâna vecinilor!

Coproprietarii cu cote-părți egale

În cazul în care coproprietarii dețin cote-părți egale ale unui bun, acordul tuturor acestora este necesar pentru a încheia un contract de locațiune, indiferent de durata acestuia. În schimb, dacă există o diferență semnificativă între cotele-părți deținute de fiecare coproprietar, acordul poate fi dat doar de cei care dețin majoritatea cotelor, în cazul unui contract de până la 3 ani.

Pentru contractele de chirie care depășesc trei ani, chiar și cu o zi, se aplică reglementările specifice actelor de dispoziție, iar acordul coproprietarilor devine obligatoriu. Regulile sunt menite să protejeze drepturile fiecărui coproprietar asupra bunului comun și să asigure că deciziile sunt luate în mod corect, scrie capital.ro.

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea un weekend de nota 10. Patru nativi vor avea cel mai mare noroc
Capital.ro
Interzis pentru proprietarii de câini sau pisici din România. Regulă pentru cei care stau la bloc
Playtech.ro
Rezultate LOTO 19 decembrie 2024. Numerele câştigătoare la Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Gigi Becali a venit la Parlament și a anunțat senin că are cuțit în mașină
wowbiz.ro
Jador și Oana Ciocan vor deveni părinți de băiețel peste doar câteva luni! Vestea momentului în showbiz
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Cea mai proastă decizie a lui Ceaușescu! La câteva zile avea să moară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensia intră pe card într-o singură zi, mai devreme ca de obicei, în luna ianuarie 2025. Câți bani vor primi în plus pensionarii
Cancan.ro
Andreea Antochi, o tânără de 30 de ani, a murit în Secția de Obstetrică cu fiul pe care îl purta în pântece 😢
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Șah-mat la Iohannis. Călin Georgescu face anunțul nopții în România: Frica s-a instalat
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Nicuşor Dan: Statul Român Funcționează cu Deficiențe Majore și Corupție
MediaFlux
OFICIAL! CREȘTERE MAJORĂ a PENSIILOR! La cât a ajuns PENSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Cabinetul Șoșoacă”: amazoana ne rezolvă – face ea Guvern!