Primarul General, Sorin Oprescu, a supus, luni, Consiliului General al Municipiului Bucureşti aprobarea „Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere din perimetrul Centrului Istoric”.
Proiectul nu a întrunit însă numărul de voturi pentru a fi adoptat în Consiliu, fiind votat de 16 consilieri generali, membri ai PDL şi PPDD, în timp ce alţi 23 dintre cei prezenţi în sală la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, membri ai USL, s-au abţinut.
După neaprobarea proiectului, Sorin Oprescu a declarat că nu negociază Bucureştiul cu nimeni.
„Eu nu negociez Bucureştiul cu nimeni, eu vi-l prezint dumneavoastră şi dumneavoastră hotărâţi„, a spus Oprescu.
Primarul a mai spus că nu va introduce pe ordinea de zi a unei viitoare şedinţe a Consiliului General acest proiect şi va face ca Regulamentul să devină funcţional printr-o decizie de primar, în baza atribuţiilor pe care le are.
„Nu conduce aici hotărârea politică. Terasele vor funcţiona după regulament. Am să o fac prin dispoziţie de primar ca să le explic că nu stau să mă îndoaie acum pe mine orice om care vine mai târziu şi care nu prinde trenul şi în loc să intre în compartiment, intră în toaletă„, a declarat Oprescu.
„Este o chesiune de partid legată de faptul că cineva crede că este împăratul tuturor. Conform prerogativelor voi acţiona prin dispoziţie de primar începând cu data de 1 martie, eu nu stau să ma rog de nimeni, nu cer voie la nimeni„, a adăugat acesta.
Primarul general al Capitalei a precizat că înainte cu 10 minute de începerea şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti a fost anunţat că proiectul nu va fi votat de consilierii generali, în urma unei „decizii politice”.
Întrebat de ce nu a procedat de la început prin dispoziţie de primar, Sorin Oprescu a afirmat că „este un tip transparent şi că prin această ocazia află şi bucureştenii cine judecă cum trebuie”.
Proiectul pentru funcţionarea teraselor sezoniere din Centrul Istoric cuprinde regulile privind activităţile de alimentaţie publică ce se desfăşoară între 15 martie şi 15 noiembrie şi stabileşte ca terasele din această zonă să funcţioneze până la ora 4.00.
Regulamentul a fost supus dezbaterii publice timp de 30 de zile, perioadă în care societatea civilă a fost invitată să-şi exprime opiniile şi să emită propuneri cu privire la condiţiile de funcţionare a teraselor din Centrul Vechi.
Acesta prevede ca terasele să fie închise la ora patru dimineaţa şi îi obligă pe proprietarii localurilor să respecte o serie de reguli clare în ceea ce priveşte suprafeţele teraselor, tipul de mobilier, siguranţa cetăţenilor şi a imobilelor în dreptul cărora se amenajează terasele.
Spre exemplu, umbrelele trebuie să respecte cromatica alb-beige, seturile de mobilier dintr-un local trebuie să fie identice şi fără culori stridente, iar amplasarea cortinelor împotriva vântului şi a ploii sunt strict interzise, se arată în regulament.
În plus, sunt interzise covoarele din materiale plastice şi mobilierul de terasă pliant şi cel din plastic.
Muzica live este permisă fără amplificarea sunetului şi cu respectarea normelor de ordine şi linişte publică.
De asemenea, nu vom mai vedea pe străzile din Centrul Vechi automate de vânzare, instalaţii frigorifice, vitrine de prezentare a produselor, televizoare, ecarne LCD şi video-proiectoare.
Prepararea în aer liber a produselor alimentare de orice fel este, de asemenea, interzisă în noul regulament.