Plenul Senatului a validat decizia luată marţi de Comisia de Regulament care a modificat articolul 173 din Regulament, stabilind că ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi” şi înlocuind astfel prevederea potrivit căreia decizia se lua cu votul majorităţii ”membrilor Senatului”.
Decizia de modificare a Regulamentului a fost luată în plen cu 109 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.
Astfel, pe viitor, cererile de reţinere şi arestare a unui senator vor fi aprobate cu voturile majorităţii senatorilor prezenţi şi nu cu jumătate plus unu din voturile tuturor senatorilor, aşa cum era reglementat până acum în Regulament.
PNL a cerut în plenul Senatului „reconsiderarea” votului în cazul DAN ŞOVA
Senatorii au pus astfel în acord art.173 din Regulamentul Senatului cu Constituţia României. Pe noua variantă, cererea DNA de arestare a lui Dan Şova ar fi fost aprobată in plenul Senatului.
Votul de miercuri în cazul Vâlcov se va da pe noul Regulament. În ceea ce priveşte votul în cazul Dan Şova, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că nu se mai poate face nimic.
Tăriceanu, după modificarea Regulamentului Senatului: În cazul ŞOVA nu se mai poate face nimic
Sebastian Grapa, preşedintele comisiei de Regulament a Senatului, declara, după ce Comisia de regulament a făcut modificarea, că nu este o noutate faptul că articolul 173 din Regulamentul Senatului trebuia modificat.
”Aţi văzut, de altfel, din votul plenului de ieri că toate forţele politice reprezentate în Senat au fost de acord că acesta trebuie modificat. Modificarea constă în faptul că, dacă până acum articolul 173 spunea că Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi.
Acesta se modifică şi va suna aşa: ”Senatul hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi”, a declarat Sebastian Grapă, precizând că în comisie s-a votat în unanimitate.
CSM a sesizat CCR cu privire la un conflict juridic între puteri în cazul senatorului PSD Dan Şova
Grapă a adăugat că s-a redus, astfel, cvorumul pentru luarea deciziei, de la două treimi la o majoritate simplă.
„Am uniformizat astfel regulamentul Senatului cu Constituţia şi cu cele două hotărâri ale CCR în vigoare. Astăzi eu voi solicita plenului suplimentarea ordinii de zi a şedinţei Senatului cu acest punct şi bineînţeles aştept un vot”, a mai menţionat Sebastian Grapă.
Plenul Senatului a decis, luni, demararea procedurii de punere în acord a prevederilor Statutului deputaţilor şi senatorilor şi a Regulamentului Senatului, cu prevederile Constituţiei, în urma votului în cazul Şova.
Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu a declarat în plen că, în urma votului dat în cazul lui Dan Şova, propune plenului ”să se facă o adaptare a Statutului senatorilor şi deputaţilor cu prevederile Constituţiei.
Citeşte şi: De ce a refuzat VICTOR PONTA să răspundă la o întrebare legată de votul PSD în cazul Dan Şova
Sârbu a precizat că se referă la Legea 96/2006, privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, care trebuie pusă în acord cu prevederile articolului 73, alin 2 din Constituţie, având în vedere decizia CC nr. 322/2007, şi a deciziei nr. 990/2008. Propunerea a fost adoptată de plen cu 117 voturi ”pentru”, un vot împotrivă şi o abţinere.
În urma votului, plenul Senatului a aprobat demararea procedurilor de modificare a articolul 173 din Regulamentul Senatului şi modificarea articolul 24, alin 2, din Legea 96/2006.