Iata ce trebuie sa faci ca sa nu te simti sfarsit de oboseala inca de la orele pranzului.
Nu astepta „sa mori de foame”
Regula nr. 1 este sa nu astepti acea „foame crunta” ca sa iei masa, spune medicul Dan Benardot, profesor in nutritie si directorul Laboratorului pentru Atleti de Performanta din cadrul Universitatii de stat din Georgia, SUA.
Practic, specialistul recomanda sa mancam putin si des, de preferinta la 4 ore distanta, pentru a ne mentine nivelul glicemiei la un prag normal, fara oscilatii majore. In felul acesta, vom avea energie!
Benardot recomanda trei mese principale pe zi si doua gustari, toate (inclusiv mesele principale) sa fie cantitativ potrivite stilului nostru de viata.
Cu alte cuvinte, cei care nu fac miscare deloc ar trebui sa restranga cantitativ portiile, in timp ce persoanele care fac o ora de miscare intensa pe zi isi pot mari portiile, mai ales pana in ora 16.00.
Conteaza si din ce este formata alimentatia, cerealele integrale care contin carbohidrati bun, legumele din plin si produsele cu proteine ajutand la mentinerea energiei si tonusului in fiecare moment al zilei.
Bea apa din plin
Nu trebuie sa astepti sa ti se faca sete ca sa bei apa. Medicul Benardot atrage atentia asupra importantei hidratarii: „Cea mai mica privare de apa a organismului poate genera lispa de concentrare, stare de oboseala, ameteala, batai iregulate ale inimii si oscilatii bruste ale respiratiei”. Practic, hidratarea – asadar consumul de apa – este esentiala pentru ca organismul sa functioneze la capacitate maxima si a tine starea de oboseala departe.
Citeşte continuarea pe Lyla.ro