Reguli de care trebuie să se ţină cont la masa de Crăciun

Crăciunul este o ocazie perfectă pentru ca familia şi prietenii să se adune la masă, lângă bradul împodobit, pentru a petrece această zi împreună. Indiferent dacă avem invitaţi sau suntem invitaţi, trebuie să ţinem cont de regulile de bune maniere mai ales în aceste momente de sărbătoare, pentru a fi bune gazde sau oaspeţi.
Alina Costache
25 dec. 2015, 07:43
Reguli de care trebuie să se ţină cont la masa de Crăciun

Dacă suntem gazde, vom avea grijă ca atmosfera să fie festivă, casa noastră să fie frumos decorată, cu ghirlande din crengi de brad, cu coroniţe din brad agăţate la intrare în semn de bun venit pentru invitaţi, cu un fond muzical în surdină, dar alegând colinde şi cântece de Crăciun.

La sosirea oaspeţilor, vom întâmpina fiecare invitat cu un zâmbet şi o urare, îi vom conduce în camera unde este aşezată masa festivă, arătându-le locul rezervat. În cazul în care sunt invitaţi care nu se cunosc, vom avea grijă să facem prezentările cuvenite. Dacă sunt şi copii printre invitaţi, ideal este să organizăm o masă separat pentru aceştia.

Când sosesc oaspeţii nu vom mai face drumuri la bucătărie pentru ultimele pregătiri culinare, vom avea grijă ca toate preparatele să fie gata de dus la masă. E nepoliticos să lăsăm invitaţii la masă şi să fugim la bucătărie pentru că friptura trebuie scoasă din cuptor şi porţionată sau pentru că mai avem de pregătit sosul pentru salată.

Masa va fi decorată festiv, cu mici lumânări, cu crenguţe de brad, şerveţele cu motive de sezon, dar nu o vom încărca excesiv, pentru a avea suficient loc pentru platourile cu preparate şi pentru farfurii, tacâmuri şi pahare.

Un element deloc de neglijat este locul pentru hainele invitaţilor. Dacă nu este suficient de încăpător cuierul din holul de la intrare, putem opta pentru un cuier-pom pentru a pune hainele oaspeţilor. În niciun caz nu vom atârna hainele acestora pe spătarul scaunelor şi nici nu le vom arunca pe un pat, în dormitor, una peste alta.

Oricât de mult ne-am fi străduit să curăţăm covorul, nu vom cere invitaţilor să se descalţe pentru a-l proteja şi a-l feri de murdărie. E neplăcut pentru un invitat să fie îmbrăcat elegant, de sărbătoare, dar desculţ. Cu siguranţă fiecare oaspete va avea grijă să-şi şteargă bine încălţămintea pe preşul de la intrarea în locuinţă.

Dacă optăm pentru un meniu tradiţional pentru masa de Crăciun, ne vom asigura că toţi invitaţii pot mânca preparate din carne de porc. dacă sunt invitaţi care ţin un anumit regim sau sunt vegetarieni, vom pregăti special pentru ei alte preparate. Cât priveşte băuturile, ne vom asigura că avem mai multe sortimente, astfel încât să putem mulţumi pe toată lumea. Nu trebuie să uităm copiii, în cămară trebuie să avem pregătite sucuri naturale pentru aceştia. De asemenea, vom avea în frigider şi bere fără alcool pentru aceia care vin cu maşina.

E de preferat să evităm să deschidem televizorul dacă acesta este plasat în camera în care am pregătit masa. Invitaţii sunt de obicei rude şi prieteni care vor să se bucure de întâlnire şi să discute între ei, nu să urmărească programul Tv. Putem plasa televizorul într-o altă cameră, unde am pregătit masa pentru copii. Aceştia se vor bucura să vadă desene animate după ce au terminat de mâncat.

Politicos este să punem sub bradul de Crăciun câte un mic dar pentru fiecare invitat. Darurile nu trebuie să fie costisitoare, mai curând amuzante. Ideal este să oferim acelaşi tip de dar fiecărui invitat – spre exemplu un breloc sau un pix – care poate fi folosit atât de domnilor, cât şi de doamne, ori un obiect specific sărbătorilor. Pentru copii vom pregăti dulciuri.

Citeşte şi

În cazul în care suntem invitaţi la masa de Crăciun, vom avea grijă să nu întârziem. E nepoliticos să aştepte ceilalţi invitaţi sosirea unui întârziat. Vom duce gazdelor un dar – flori pentru doamne şi o sticlă de vin sau de şampanie pentru domni. Dacă au copii, vom duce neapărat un pacheţel cu dulciuri.

Ţinuta va fi de sărbătoare, culorile alese de obicei fiind roşu sau verde. Evitaţi culorile închise, este o zi a veseliei, deci şi ţinuta noastră trebuie să fie veselă. Totuşi, nu trebuie să cădem în ridicol purtând o bentiţă la care sunt ataşate corniţe de ren.

La masă vom discuta politicos cu toţi invitaţii, vom aprecia calitatea preparatelor fără a exagera cu laudele. Doamnele nu vor cere reţeta cozonacului sau a fripturii, oricât de mult le-ar fi plăcut. Pot face asta a doua zi, telefonând gazdei.

La plecare vom mulţumi pentru invitaţie şi ne vom lua rămas bun de la toată lumea, inclusiv de la copii.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Croaţia reintroduce serviciul militar obligatoriu pentru tineri începând din 2025
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...