În anul 2020, a intrat în vigoare legea care stabilește sancțiuni clare pentru cei care îi deranjează, în mod repetat, pe ceilalți locatari. Vizați sunt cei care fac scandal, desfășoară activități gălăgioase în apartament sau organizează petreceri zgomotoase, potrivit evz.ro.
Fiecare asociație de proprietari își stabilește programul zilnic de liniște. Regulile trebui să fie respectate de toți cei care locuiesc în blocul respectiv, iar în acest interval de timp nu este permisă niciun fel de activitate zgomotoasă care ar putea perturba liniștea vecinilor. De regulă, programul de liniște este stabilit pentru intervalele 22.00 – 08.00 și 13.00 – 14.00.
Citește și: Cât costă să dai în chirie un apartament pe Airbnb. Totul despre taxele și impozitele ce trebuie plătite
Potrivit reglementărilor în vigoare, locatarii care nu se supun regulilor, riscă sancțiuni dure. Legea sancționează tulburarea liniștii între orele anterior menționate prin producerea de zgomote cu orice fel de aparat, obiect sau instrument muzical la intensitate mare. Cei care organizează petreceri zgomotoase, fără să primească acordul vecinilor, riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Conform reglementărilor în vigoare, sunt sancționate inclusiv persoanele care organizează petreceri în vecinătatea spațiilor de locuit. Evenimentele care perturbă lniștea, organizate în corturi, în spațiul liber sau alte amenajări este sancționată cu amenzi curpinse între 2.000 și 3.000 de lei.
Recidiviștii care încalcă regulile în mod repetat într-un interval de 24 de ore pot fi amendați cu până la 6.000 de lei.
Un proiect legislativ aflat în dezbatere propune dublarea sancțiunilor în cazul celor care încalcă regulile la bloc. Persoanele care organizează petreceri, ascultă muzică prea tare sau execută lucrări în timpul programului de liniște ar putea plăti mai mult pe viitor. Sancțiunile vor ajunge până la suma de 3.000 de lei, adică dublu față de cele actuale. În prezent, amenda maxmă este de 1.500 de lei. În afara orelor de liniște, amenzile ar urma să fie cuprinse între 400 și 2.000 de lei.
Citește și: Informația pe care toți românii de la bloc trebuie să o știe. Situația în care un proprietar poate să rămână fără apartament
Amenda ar urma să se dubleze și pentru firmele care organizează petreceri private în proximitatea locuințelor. În cazul lor, amenzile pentru nerespectarea regulilor pot ajunge până la 12.000 de lei.
În momentul de față, sancțiunile pentru cei care fac gălăgie sunt aplicate numai în mediul urban. Proiectul stabilește că amenzile vor fi aplicate și în mediul rural.