Autorităţile au anunţat redeschiderea şcolilor din 8 februarie. În capitală şcolile vor funcţiona în scenariul galben. Elevii din clasele I-IV, cei din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, dar şi copiii de grădiniţă din Bucureşti revin la şcoală din 8 februarie.
„Am încredere că împreună putem redeschide școlile în siguranță. La Sectorul 2 toate unitățile de învățământ sunt pregătite conform cerințelor. Reîntoarcerea copiilor în bănci nu putea fi amânată. Nimeni nu ne poate spune azi când va dispărea cu totul pandemia. E clar că nu putem aștepta la nesfârșit pentru a ne relua viața.
De luni funcționăm în scenariul galben. Copiii de grădiniță, ciclul primar, clasa a 8-a și a 12-a revin la școală. Avem aproape un an de când trăim cu acest virus. Cunoaștem riscurile și efectele măsurilor. Suntem oricând pregătiți să ne adaptăm dacă circumstanțele o vor cere.
Deși nu se află printre recomandările oficiale, am rugat școlile din Sectorul 2 să implementeze două măsuri suplimentare:
1. decalarea orelor astfel încât nu toți copiii să aibă pauză în același timp
2. aerisirea la fiecare douăzeci de minute”, a anunţat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2 al Capitalei, într-o postare pe Facebook.
Citeşte şi: Vacanţa de vară s-ar putea scurta cu o lună în 2021
Situația în care cursurile se vor suspenda într-o unitate școlară
Sorin Cîmpeanu a explicat situația în care cursurile se vor suspenda într-o clasă, respectiv într-o întreagă unitate școlară. Ministrul Educației susține că triajul epidemiologic la intrarea în școli nu este unul important.
„Personalul medical din şcoli e foarte important în mai multe situaţii, nu cred că acel triaj (măsurarea temperaturii) e foarte important. La Bacalaureat au fost găsiţi doar 4 elevi cu temperatură mai mare decât cea admisă. Prezenţa personalului e foarte importană în şcoli pentru că dacă ajungem să implementăm testele antigen, e nevoie pentru administrare de personal medical. Testarea trebuie făcută de medici sau asistente.”, declarat ministrul Educației.
Situația în care cursurile se vor suspenda într-o unitate școlară
”Lucrurile ar putea fi separate pe două planuri. Dacă vorbim de profesor din învăţământul liceal sau gimnazial, în aceste situaţii, profesorul care s-ar putea îmbolnăvi poate fi mai uşor de înlocuit, e mai greu pentru cei din ciclul primar. Şcoala în acea clasă va trece în online. La două cazuri într-o clasă se suspendă activitatea, dar nu şi în şcoală, dacă sunt mai multe clase unde vor fi mai mult de două cazuri, se suspendă orele în toată şcoala. Dacă sunt doi profesori care au o mişcare mai accentuată în interiorul şcolii atunci se suspendă cursurile în întreaga şcoală. Asta la nivel preuniversitar”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a venit cu explicaţii după ce autorităţile române au decis ca şcolile să fie redeschise pe 8 februarie. Sorin Cîmpeanu a declarat că o şcoală poate fi închisă la scurt timp dacă situaţia epidemiologică impune acest lucru.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat redeschiderea şcolilor începând de luni, 8 februarie, în trei scenarii, în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID-19 din fiecare localitate. Președintele Klaus Iohannis a convocat marţi o ședință de lucru pe tema redeschiderii şcolilor la care au participat premierul şi mai mulţi miniştri, dar şi şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.