Reguli noi pentru acordarea ajutorului social. Din 2024, românii care vor să beneficieze de ajutorul social vor fi obligaţi să demonstreze că urmează cursuri de calificare sau că sunt angajaţi ori înscrişi în sistemul educaţional.
Citeşte şi Ajutor social 2022. Situaţii în care poţi pierde acest venit
Începând din 2024, cei care nu își găsesc un loc de muncă și spun că nu reușesc asta trebuie să intre în evidența agențiilor județene de ocupare a forței de muncă, să participe la cursuri de calificare sau recalificare, dar și să meargă la târguri de joburi pentru a primi în continuare ajutorul social oferit de stat.
În caz contrar, nu vor mai beneficia de sprijinul oferit de stat.
De asemenea, Guvernul vrea să renunţe la ajutorul social pentru prsoanele nevoiaşe, dar introduce în locul lui un alt tip de ajutor financiar, denumit venitul minim de incluziune. Venitul minim de incluziune poate fi acordat doar celor care, în luna anterioară depunerii solicitării, au obținut un venit net pe membru de familie mai mic de 700 de lei, potrivit Antena3.
„Atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă. După aprobarea dosarului de venit minim, persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, moment în care se declanșează un plan de intervenție astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată dacă este cazul și i se va căuta un loc de muncă”, a anunţat recent ministrul Muncii, Marius Budăi.
Reamintim că statul va acorda un ajutor minim doar persoanelor care se vor înscrie în evidențele Agenției de Ocupare a Forței de Muncă.