Reguli noi pentru deschidere şcolilor în format fizic, propuse de ministrul interimar al Educaţiei. Sorin Cîmpeanu a propus ca în localităţile în care rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic şi copiii să poată merge la şcoală.
„În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.
Întrebat de când ar putea intra în vigoare această propunere, ministrul Educaţiei a răspuns că „această decizie va trebui să fie analizată de către Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU”.
Peste 4.800 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private şi-au redeschis porţile de luni, 8 noiembrie, în România pentru continuarea cursurilor în format fizic în semestrul I al anului şcolar 2021 – 2022.
„67,79 % raportat la numărul total al unitatilor de invatamant, de stat și privat, au decizia de începere cu prezenta fizica de luni, 8 noiembrie. Este vorba despre 4847 unități de învatamant şi peste 2 milioane de elevi și prescolari”, a precizat ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Citeşte şi: Sorin Cîmpeanu trimite Corpul de control la şcolile unde a crescut brusc rata de vaccinare
Ministrul Educaţiei a precizat că săptămâna aceasta lucrurile se desfăşoară după regulile cunoscute.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a cerut Ministerului Sănătăţii elaborarea unei proceduri de administrare a testelor de salivă astfel încât profesorii să aibă un minim de instructaj în privinţa administrării testelor pe bază de salivă, deoarece aceste reguli ţin strict de domeniul sanitar.
“Săptămâna viitoare, am primit asigurări de la Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate că vor fi teste pe bază de salivă în şcoli. Astăzi se semnează contractele subsecvente pentru primul lot, mâine se semnează contractele subsecvente pentru loturile doi şi trei. Apoi este necesară o perioadă legală de depunere a scrisorilor de garanţie şi o perioadă de livrare. Apoi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă ne-a asigurat că în maximum 24 de ore, cu ajutorul Direcţiilor de Sănătate Publică şi cu sprijinul Inspectoratelor Şcolare Judeţene, toate testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.