Reguli noi pentru magazinele ”To go”. Potrivit unui nou regulament adoptat de Comisia Europeană, agenții economici au timp până pe 12 februarie 2027 pentru a organiza un sistem prin care clienții să poată veni cu propriile recipiente pentru a-și lua la pachet mâncarea sau băuturile comandate. De asemenea, aceștia pot vinde doar ambalaje reutilizabile.
Scopul noului regulament este de a reduce consumul de ambalaje pe cap de locuitor. Agenții economici au obligația de a-i informa pe clienți despre posibilitata de a primi mâncarea sau băutura în propriul recipient prin panouri sau pancarte vizibile.
De asemenea, aceștia nu au voie să vână mai scump alimentele pe care oamenii le iau la pachet față de aceleași tipuri de alimente vândute în ambalaje de unică folosință la restaurante.
Potrivit noului regulament adoptat de Comisia Europeană, restaurantele, barurile și unitățile de cazare care vând băuturi sau alimente gata preparate la pachet sunt obligate ca până la data de 12 februarie 2028 să pună la punct un sistem de reutilizare a ambalajelor, scrie economica.net.
La fel ca și în cazul ambalajelor aduse de consumatori de acasă, ei trebuie să monteze la punctul de vânzare panouri sau pancarte pe care sunt scrise vizibil, clar și lizibil, informații desre posibilitatea de a obține produsele în ambalaje reutilizabile.
Foarte important de reținut este faptul că agenții economici din HORECA nu pot avea prețuri mai mari la produsele în ambalaje reutilizabile față de cele în ambalaje de unică folosință.
Sunt exceptați de aplicarea acestor obligații cei care se încadrează în definiția microîntreprinderii stabilită în Recomandarea 2003/361/CE, în versiunea aplicabilă la 11 februarie 2025.
„Ca măsură specifică de prevenire a generării de deșeuri de ambalaje, statele membre ar trebui să încurajeze în mod activ soluțiile de reutilizare și reumplere. Acestea ar trebui să sprijine instituirea unor sisteme de reutilizare și de reumplere și să monitorizeze funcționarea acestora și respectarea standardelor de igienă.
Statele membre sunt încurajate să ia și alte măsuri, cum ar fi instituirea unor sisteme de garanție-returnare care să acopere formatele de ambalaje reutilizabile, utilizarea de stimulente economice sau stabilirea de cerințe pentru distribuitorii finali de a pune la dispoziție un anumit procent din alte produse decât cele care fac obiectul obiectivelor de reutilizare și al obligațiilor de reumplere în ambalaje reutilizabile sau prin reumplere, cu condiția ca aceste cerințe să nu conducă la fragmentarea pieței unice și la crearea de bariere în calea comerțului”, se arată în preambulul regulamentului.