Câți bani trebuie să lași în plic. Se apropie un nou sezon al nunților în 2024, iar românii ar trebui să se pregătească ca la carte. Un aspect de care toți nuntații trebuie să țină cont este suma de bani pe care mirii o vor primi, aceasta crescând de la un an la altul. Iată care este valoarea obișnuită a darurilor de nuntă în acest an și care sunt factorii de luat în considerare atunci când vine vorba de contribuțiile financiare.
Pe măsură ce anii trec, nunțile devin tot mai costisitoare, ceea ce înseamnă că invitații se presupune că trebuie să ofere sume tot mai mari în plic.
Specialiștii în organizarea evenimentelor cunosc detaliile esențiale pe care trebuie să le iei în considerare atunci când te pregătești să participi la o nuntă, astfel încât să eviți neplăcerile atunci când vine vorba de darul din plic.
Un eveniment organizat într-o locație din București reprezintă o investiție financiară considerabilă pentru miri, având în vedere că restaurantele devin din ce în ce mai scumpe. Invitații trebuie să ia în calcul nu doar prețul aproximativ al meniului pe care îl vor servi, ci și facilitățile oferite, pentru a asigura o experiență plăcută.
Astfel, în cazul prietenilor mai puțin apropiați, suma recomandată pentru un cadou este de minim 2.000 lei. Cu cât relația cu mirii este mai apropiată, cu atât suma poate ajunge până la 5.000 lei, în cazul prietenilor apropiați.
În situația nunților organizate în afara Bucureștiului, suma pentru cadou poate fi mai mică, având în vedere costurile mai reduse pentru organizarea evenimentului.
Cu toate acestea, suma nu ar trebui subestimată. O persoană ar trebui să se pregătească cu cel puțin 1.500 lei, iar pentru un cuplu, suma recomandată ar fi în jur de 2.000 lei.
Contribuția financiară la o nuntă depinde de mai mulți factori. Cel mai important dintre aceștia este relația cu mirii. În cazul prietenilor mai puțin apropiați, suma poate fi mai modestă, în timp ce pentru familie și nași, cadoul trebuie să fie mai generos.
De asemenea, locația nunții este un aspect crucial, menționată în invitație încă de la început. Pentru evenimente organizate în locații exclusiviste, cu meniuri sofisticate și scumpe, suma oferită drept cadou trebuie să fie pe măsură.
Se conturează o schimbare în tradiționala rochie albă de mireasă, acea nonculoare care simbolizează puritatea și inocența, pare să fie înlocuită tot mai des cu opțiuni precum negru sau roșu. În același timp, conceptul de candybar suferă transformări notabile în acest an, înlocuind prăjiturile și fructele cu alegeri mai neconvenționale precum brânzeturi, înghețată thailandeză sau cafea de specialitate.
„Se poartă iarăşi cannoli bar, se poartă foarte, foarte mult tart bar. Unii clienţi vor să înlocuiască candybar-ul cu bar de îngheţată, de exemplu. Există îngheţată thailandeză care se face direct acolo. Îşi doresc un cheese bar, de brânzeturi cu fructe sau cold cuts”, a afrimat Cristina Horotan, weeding planner, conform Observator.
În plus, mirii își doresc anul acesta ca petrecerea de vis să aibă loc în mijlocul naturii.
„Se caută locaţii în aer liber, se caută locaţii pe malul mării, lângă o pădure şi se caută idei originale. Ar putea să surprindă modul mai natural de a organiza nunţile, de la aranjamentele florale, la ţinute, la aranjamentele de masă, de scaune. Costurile ar fi în mare între 100 şi 150 de euro cost per invitat”, a spus Alin Caraman, președintele AFIN.
Totodată, meniul pentru fiecare invitat se ridică în medie la 100 de euro.