Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni. Toți vor fi obligați să facă asta

Potrivit unui proiect de lege lansat în dezbatere, în Parlament, nutriționiștii și dieteticieni vor avea grade profesionale la fel ca medicii. Documentul reglementează, de asemenea, sancțiunile disciplinare pentru încălcarea legii de către membrii Colegiului Dieteticienilor din România. 
Alina Costache
18 oct. 2024, 13:13
Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni. Toți vor fi obligați să facă asta
Reguli noi pentru dieteticieni

Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni. Vor fi obligați să efectueze un stagiu de un an după promovarea examenului național de dietetician autorizat. Potrivit unui proiect de lege, atât nutriționiștii, cât și dieteticienii vor avea grade profesionale, la fel ca medicii.

Reguli noi pentru nutriționiști și dieteticieni

Pe masa senatorilor a ajuns, ziele trecute, un proiect de lege care îi vizează pe nutriționiști și dieteticieni. Acesta a fost inițiat de doi deputați PSD, Viorel Salan și Ileana Cristina Dumitrache șu este susținută de peste 50 de parlamentari PSD.

”În România, profesia de dietetician sau nutriționist-dietetician a fost considerată multă vreme una care nu necesită studii superioare, apoi însă, în concordanță cu evoluțiile pe plan mondial, a devenit profesie reglementată ce necesită pentru exercitare studii superioare de profil și a fost reglementată prin Legea nr. 256/2015 ca profesie liberală”, spun inițiatorii în expunerea de motive.

Documentul reglementează stagiul profesional de un an pentru dieteticienii care au promovat examenul național de dietetician autorizat, în vederea obținerii autorizației de liberă practică.

Citește și Top 10 alimente care te ajută să slăbești, fără să te infometezi. Au „zero calorii”

Potrivit noii legi, persoanele care vor să profeseze ca dieteticieni pe teritoriul României sunt obligate să dețină o autorizație de liberă practică, eliberată de CDR, sau să exercite profesia sub supervizarea unui dietetician autorizat care îndeplinește condițiile de a fi supervizor, stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi, adoptate de Guvern, pe baza propunerilor CDR, sau a unui medic specialist sau primar pentru regimul igienico-dietetic recomandat în patologiile pentru care acel medic are certificată specialitatea sau competența conform legislației specifice profesiei de medic.

De asemenea, pentru ca cei care au promovat examenul național de dietetician autorizat să poată obține autorizația de liberă practică, aceștia vor fi obligați să facă „dovada efectuării unei perioade de practică sub formă de stagiu” de un an, conform legislației privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior, în domeniul nutriției și dieteticii, ca exercitare a profesiei sub supervizare sau să obțină o diplomă de masterat în domeniul nutriției și dieteticii (ce atestă obținerea a 120 de credite transferabile).

Una dintre cele mai importante modificări este introducerea gradelor profesionale, așa cum este și la medici.

„Gradele profesionale în profesia de dietetician sunt:

a) dietetician stagiar;

b) dietetician generalist;

c) dietetician specialist;

d) dietetician primar”, prevede proiectul de lege.

Sunt introduse, de asemenea, noi forme de exercitare, în mod independent, a profesiei de dietetician, pe lângă cele două existente în forma actuală a legii (cabinet individual și societate civilă de dietetică).

„Formele independente de exercitare a profesiei sunt cele reglementate ca și cabinete individuale, asociate sau grupate sau societăți civile profesionale de dietetică”, conform documentului.

Moduri de exercitare a profesiei de dietetician:

a) salariat;

b) funcționar public, militar, demnitar sau altă funcție publică;

c) titular de cabinet de dietetică;

d) asociat într-o societate de dietetică;

e) dietetician colaborator, cu statut de persoană ce desfășoară activități economice independente din sfera profesiilor liberale, ce nu constituie o formă de exercitare a profesiei, ci este în colaborare cu o asemenea formă;

f) voluntar exterior în asociații sau fundații care activează ca forme de exercitare a profesiei sau ca membru ce desfășoară în virtutea acelei calități activitate neremunerată în domeniul dieteticii în acea asociații care activează ca forme de exercitare a profesiei”, prevede inițiativa legislativă.

Proiectul de lege prevede că un dietetician stagiar nu va putea fi titular al unui cabinet de dietetică și nici asociat într-o societate de dietetică.

Proiectul reglementează, de asemenea, sancțiunile disciplinare pentru încălcarea legii de către membrii CDR.  Acestea pot include și: excluderea din profesie, cu anularea autorizației de liberă practică, suspendarea dreptului de a exercita profesia, dar și „deschiderea acțiunii de dizolvare judiciară a formei cu personalitate juridică de exercitare a profesiei de dietetician” în cazurile în care există încălcări grave sau repetate a normelor legale, potrivit jurnalul.ro. 

De asemenea, cei care timp de cinci ani nu profesează li se suspendă dreptul de autorizație de liberă practică și vor trebui să promoveze din nou examenul național de dietetician autorizat.

În prezent, pentru profesia de dietetician sau nutriționist-dietetician în țara noastră sunt necesare studii superioare de scurtă durată (3 ani). Practic, cei care doresc să practice această profesie pot urma programe de licență cu specializare în „Nutriţie şi dietetică” care sunt organizate atât în cadrul unor Facultăți de Medicină din mai multe orașe (Timișoara, Iași, Târgu Mureș, Arad și Oradea), cât și în cadrul unor Facultăți de Farmacie (Arad, Cluj-Napoca) sau chiar la Facultatea de Educație Fizică și Sport (Suceava).

Citește și Ce alimente ne răcoresc corpul și de ce nu este bine să bei apă rece pe caniculă. Explicațiile unui dietetician

 

DailyBusiness
Anunț oficial! Când se va circula pe cea mai așteptată autostradă din România
Spynews
Dorian Popa are o nouă iubită! Cum arată femeia care l-a cucerit pe artist! Imagini exclusive cu cei doi, surprinse de paparazzi 
Bzi.ro
Antonia, super sexy la Bucharest Fashion Week 2024! Cum a venit iubita lui Alex Velea – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Fabrica din România care face un produs de o importanță națională. Sunt printre cele mai bune din Europa și ne salvează viețile în caz de pericol
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Cetățenii vor fi notificați de ANAF
Playtech.ro
După ce i-a fost ucisă fiica, a descoperit că au transformat-o într-un chatbot cu inteligență artificială
DailyBusiness
Luna noiembrie aduce iarna în România! ANM anunță cum va fi vremea până pe 18 noiembrie
Adevarul
Cu cine ar vota CTP în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Aceasta este realitatea”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
EXCLUSIV! Primele declarații ale lui Babs, după ce Dorian Popa a fost surprins de paparazzii Spynews.ro cu noua iubită!
Spynews
Adrian Nartea și Cosmin Vîjeu, primul mesaj după ce au fost eliminați de la Asia Express. Au părăsit competiția în ediția din 16 octombrie
Evz.ro
Cel mai cutremurător film a apărut pe Netflix. Atenție! Trebuie să ai inima tare
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Abia acum s-a aflat! Care ar fi cauza morții lui Valeriu Dan Pavel. Actorul filma pentru sezonul 2 din „Wednesday”
Cancan.ro
BREAKING | Adrian Marțian, reținut de poliție! Ce acuzații grave i se aduc, după recuperarea copiilor săi
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Sumele au fost virate direct în conturile românilor. Au demarat plata de miercuri, 16 octombrie
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Mii de persoane evacuate din Kupiansk, Ucraina pe fondul intensificării atacurilor rusești
MediaFlux
Începe al TREILEA RĂZBOI MONDIAL! ZELENSKI a AVERTIZAT
Shtiu.ro
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Puterea.ro
Xiaomi a lansat un ceas inteligent pentru adulți: poate măsura tensiunea arterială