Reguli noi pentru obţinerea buletinelor de identitate. Odată cu promulgarea acestei legi, se dorește să fie stopate fenomene ca înregistrarea frauduloasă pentru vot sau păcălirea sistemului de înscriere a copiilor în școli și grădinițe.
Astfel, în ordonanță se introduce o prevedere complet nouă ce stabilește în mod expres că „nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în RNEP (Registrul Național de Evidență a Persoanelor – n. red.) sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”, scrie Click!.
„Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.
Totodată, apare și o prevedere nouă ce se referă la înscrierea adresei de reședință: „Nu poate fi înscrisă în actul de identitate mențiunea privind reședința, dacă în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă”. Excepțiile amintite mai sus se aplică și în acest caz.
Citeşte şi: Reguli noi impuse de ANPC pentru magazine. Ce trebuie să afişeze comercianţii şi prestatorii de servicii
În acest moment, pentru obținerea actelor de identitate este nevoie de mai puține hârtii, românii nemaifiind obligați să mai prezinte anumite acte, printre care certificat de căsătorie sau actele casei. Noul buletin cu cip, de dimensiunea unui card bancar, păstrează în memoria electronică fotografia titularului, două amprente digitale, un certificat digital și toate datele care sunt tipărite pe act. Aşadar, locul nașterii nu va mai fi trecut pe noul buletin cu cip, cu va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate. Tot aşa se va întâmpla şi cu locul naşterii. Şi adresa de domiciliu va dispărea de pe buletinele cu cip, însă va rămâne inscripționată pe cele simple. Adresa de domiciliu și respectiv de reședință vor fi de asemenea stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate. De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului cu cip sau a cărţii de identitate electronică.
Legea mai prevede că „de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.