REGULI NOI pentru ocuparea funcţiei de manager în spitale. MS: Concursul devine public. Oricine poate pune întrebări

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică proiectul de ordin privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager pentru spitalele publice. Potrivit referatului de aprobare al MS, concursul devine public şi orice persoană poate adresa întrebări.
Iulian Tudor
07 dec. 2016, 08:59
REGULI NOI pentru ocuparea funcţiei de manager în spitale. MS: Concursul devine public. Oricine poate pune întrebări

„În prezent, concursul de selecţie a managerilor de spitalele aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1082/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 547 din data de 4 august 2010. În contextul modificării cadrului legal reprezentat de Legea nr. 95/2006 prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2016, se impune adoptarea unui alt act normativ prin care să fie îmbunătăţit cadrul legal de selecţie a managerilor de spitale aflate în reţeaua Ministerului Sănătăţii prin transparentizarea şi profesionalizarea procesului de selecţie al managerilor de spitale în vederea atragerii de specialişti având abilităţi manageriale dovedite. Prin aceste modificări, se va pune mai mult accent în selecţia managerului pe o abordare practică dublată de una teoretică”, se arată în referatul de aprobare al Ministerului Sănătăţii.

Potrivit MS, „în vederea asigurării transparenţei concursului de selecţie, candidaţii vor susţine public un proiect de management pe o temă aleasă din cinci domenii prioritare ale managementului spitalesc şi adaptată la problemele spitalului unde se organizează concursul„.

Citeşte şi Care sunt cele mai amendate spitale din România. În domeniul sănătăţii se fac cele mai multe nereguli în achiziţii publice

„Proiectul de management va fi susţinut public la o dată precizată în anunţul de concurs într-o sală adecvată la nivelul spitalului în raport cu numărul de candidaţi şi de persoane participante la susţinerea publică. Proiectele de management se publică pe pagina de internet a spitalului cu cel puţin 5 zile înainte de data susţinerii publice a proiectului de management, iar orice persoană poate propune întrebări în legătură cu proiectul de management pe email cu cel puţin o zi înainte de data susţinerii publice a proiectului de management. În cazul în care există mai mult de 3 întrebări din partea persoanelor interesate pentru acelaşi candidat, cele trei întrebări vor fi trase la sorţi de către membrii comisiei de concurs. Prin aceste măsuri de transparenţă se urmăreşte implicarea comunităţii locale în alegerea persoanei care va asigura conducerea spitalului„, este menţionat în referatul de aprobare.

În vederea profesionalizării evaluării candidaţilor care participă la concurs, din cadrul comisiei de concurs vor face parte, pe lângă preşedintele consiliului de administraţie, şi două persoane din cadrul consiliului de administraţie sau din afara acestuia având experienţă de minim 3 ani ca manager de spital sau având calitatea de cadru didactic universitar în specialitatea management sau sănătate publică şi management sanitar. Reprezentantul ales al asociaţiilor de pacienţi din cadrul consiliului de etică al spitalului unde se organizează concursul va avea calitatea de observator fără drept de vot şi notare în cadrul comisiei de concurs, însă va putea adresa întrebări candidaţilor.

Comisia de soluţionare a contestaţiilor este numită tot de consiliul de administraţie al spitalului şi va respecta aceeaşi componenţă ca şi comisia de concurs, cu precizarea că din componenţa consiliului de administraţie va face parte un alt membru al consiliului de administraţie decât preşedintele consiliului de administraţie al spitalului (care face parte din comisia de concurs).

VEZI şi REGULAMENTUL de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii

„Comisia de concurs va adresa suficiente întrebări fiecărui candidat pentru a permite evaluarea proiectului de management conform unei grile generale de punctare şi a abilităţilor manageriale conform fişei de evaluare a abilităţilor manageriale. Ordinul conţine şi un model de grilă generală de punctare şi de fişă de evaluare a abilităţilor manageriale. Partea teoretică de legislaţie şi management sanitar va fi evaluată prin întrebările care pot fi adresate de către comisia de concurs candidatului din bibliografia publicată odată cu anunţul de concurs. Pentru a facilita exercitarea dreptului la contestaţii, susţinerea publică a proiectului de management se înregistrează audio-video”, se arată în referatul de aprobare.

Dintre alte măsuri de natură să îmbunătăţească dispoziţiile legale referitoare la contractul de management sunt amintite posibilitatea candidaţilor de a vizita spitalul la data şi ora menţionate în anunţul de concurs pentru a se informa cu problemele de la faţa locului şi a întocmi un proiect de management realist sau obligaţia candidaţilor de a da o declaraţie pe propria răspundere că proiectul de management este conceput şi realizat integral de către candidat.

„Întrucât modificările vizează mai multe articole, prin acest Ordin se abrogă dispoziţiile Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1082/2010 privind aprobarea Regulamentului de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de manager persoană fizică din spitalele publice din reţeaua proprie a Ministerului Sănătăţii. În acest context, am elaborat prezentul proiect de ordin, pe care dacă sunteţi de acord, vă rugăm a îl aproba”, este scris în referat.

Citeşte şi MODIFICĂRI în regulamentul de efectuare a gărzilor medicilor şi a timpului de muncă

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Cel mai sigur oraș din România. Este considerat rivalul Bucureștiului, are multe parcuri, mari centre comerciale si este unul dintre cele mai frumoase locuri de la noi din țară. Dacă te muți aici, duci o viață frumoasă și liniștită
Capital.ro
Nadia Comaneci e în doliu. Zi tristă pentru Zeița de la Montreal: Mi-a schimbat viaţa pentru todeauna
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cartofi țărănești de post. Îi poți savura cu murături sau mujdei de usturoi
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
„Regina Întunericului” a rupt tăcerea: „Nu și-a dorit..” S-a aflat motivul pentru care Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret!
Cancan.ro
Adevăratul motiv pentru care Silviu Prigoană s-a retras din masonerie. Ce înseamnă gradul 33, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Zi de doliu. S-a stins actorul legendă al anilor ’80. Românii s-au unit în rugăciune
StirileBZI
Regulă nouă pentru proprietarii de mașini din România! Certificat obligatoriu după 29 noiembrie
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia viața. Ce se vede în fotografie
substantial.ro
Biden și Xi Jinping: Deciziile privind armele nucleare trebuie să rămână sub control uman
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Meserii bine plătite în România: cum câștigi până la 10.000 de lei pe lună fără BAC