Salvamarii de pe litoralul românesc vor intra în dispozitiv de la 1 iunie. Din cauza epidemiei de COVID-19, salvamarii își vor modifica procedurile de resuscitare. Nu mai au voie să facă respirație gura la gură. În schimb, vor fi dotați cu baloane de resuscitare, dar și cu dispozitive speciale conectate la butelii cu oxigen.
„Manevrele de resuscitare vor rămâne la fel, în schimb pentru respirația gură la gură care o foloseam în anii trecuți vom introduce balonul”, a declarat un salvamar.
Pentru sezonul estival medicii le recomandă oamenilor mai multă precauţie. Medicii avertizează că trebuie păstrată distanțarea socială de cel puțin un metru și jumătate, în apă sau pe plajă.
Conform unui raport al Consiliului Național de Cercetare din Spania, noul coronavirus, la fel ca și alte virusuri, ar fi „diluat” în apa mării. În plus, sarea din apă ar diminua, de asemenea, gradul de virulență al SARS-CoV-2.
Există totuşi riscul de transmitere a noului coronavirus, în cazul în care sunt „aglomerări de oameni” în apă, între aceștia numărându-se și purtători care ar putea strănuta sau tuși.
În ceea ce privește nisipul, riscul de infectare cu noul coronavirus ar fi minim, datorită combinației dintre apa sărată, razele ultraviolete și temperaturile ridicate.
Dacă scăldatul este sigur, statul la plajă nu e la fel, avertizează specialiştii. Virusul poate supravieţui pe suprafeţele uscate. Din acest motiv, este important ca turiştii să se asigure că au dezinfectat bine suprafaţa şezlongurilor, a balustradelor sau a altor zone cu care intră în contact.
Pentru a fi cât mai în siguranţă atunci când mergeţi la plajă, specialiștii recomandă să nu staţi lângă necunoscuţi și să purtaţi mască atunci când intraţi în contact cu alţi oameni. De asemenea, este important să evitaţi să împărţiţi mâncarea cu alţii şi să nu folosiţi toaletele publice.
Experţii mai recomandă consultarea unor camere de luat vederi instalate pe plaje, acolo unde este posibil, pentru a ne asigura că nu nimerim într-o super-aglomeraţie, potrivit Business Insider.
Pe plajele din Spania, şezlongurile au fost amplasate la câtiva metri distanţă unele de celelalte şi spaţiile personale au fost marcate cu sfoară roşie.
Specialiştii spun că probabilitatea de a contracta coronavirusul mergând în aer liber este mică şi că ea se poate realiza „dacă cineva are un mare ghinion”. Purtarea măştii de protecţie reduce şi mai mult posibilitatea.
Citeşte şi Raed Arafat, avertisment teribil pentru toţi românii